Czy Rexetin to psychotrop?

Tak, Rexetin (paroksetyna) jest lekiem psychotropowym. Leki psychotropowe to grupa substancji, które wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego centralnego, a co za tym idzie, na procesy myślowe, emocje oraz zachowanie. Paroksetyna jest specyficznie klasa leków znana jako inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI), które działają poprzez zwiększanie dostępności serotoniny, neuroprzekaźnika wpływającego na nastrój, w mózgu.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/rexetin/czy-rexetin-to-psychotrop/

Cześć wszystkim! Mam pytanie, może głupie, ale wolę zapytać: czy Rexetin to psychotrop? Dopiero co dostałam receptę i przyznam szczerze, że trochę się wystraszyłam, jak poczytałam, że to niby lek psychotropowy. Kojarzy mi się to z jakimiś bardzo ciężkimi psychiatrycznymi lekami… Czy to coś bardzo silnego? Czy trzeba się bać takich leków? Jakie macie doświadczenia?

Absolutnie nie ma głupich pytań, zwłaszcza jak człowiek zaczyna dopiero przygodę z takim leczeniem. Ja też jak pierwszy raz usłyszałam, że mam brać Rexetin, to zrobiło mi się zimno w plecy – bo przecież „psychotrop” to się kojarzyło od razu z jakimiś szpitalami psychiatrycznymi, izolacją i w ogóle dramatem… Ale wiesz co? To kompletnie inna bajka.

Biorę Rexetin już ponad 3 lata i powiem Ci tak: tak, to lek psychotropowy, ale to nie znaczy, że to coś złego albo dla „wariatów”. Po prostu działa na układ nerwowy i reguluje poziom serotoniny. A że działa na mózg – to go tak klasyfikują. Ale to nie jest żaden „ciężki” lek, który robi z człowieka zombiaka. Wręcz przeciwnie – mnie uratował z takiego dołu, że nie wstawałam z łóżka, tylko płakałam i bałam się wyjść z domu do sklepu.

Na początku miałam lekkie skutki uboczne – nudności i trochę problemów ze snem – ale przeszło. I teraz? Funkcjonuję normalnie, pracuję, opiekuję się wnukami, nawet zaczęłam znowu jeździć rowerem. Tak że nie bój się tego słowa „psychotrop”. To po prostu lek, który ma Ci pomóc. Ściskam Cię mocno!