Tak, Zaranta jest lekiem należącym do grupy statyn. Statyny to klasa leków używanych do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, głównie poprzez hamowanie działania enzymu HMG-CoA reduktazy, który jest kluczowy w procesie biosyntezy cholesterolu w wątrobie. Dzięki temu mechanizmowi, statyny skutecznie zmniejszają poziom „złego” cholesterolu LDL, jednocześnie mogąc nieznacznie zwiększać poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
Mam pytanie, może trochę głupie, ale wolę zapytać ludzi którzy już to biorą, bo w internecie każdy pisze coś innego i już sama nie wiem co jest prawdą. Lekarz przepisał mi ostatnio Zaranta, bo wyszedł mi wysoki cholesterol na badaniach z pracy. Szczerze mówiąc trochę się przestraszyłam, bo u mnie w rodzinie dużo osób ma problemy z sercem, a mój tata po 55 roku życia miał już dwa razy problemy z cholesterolem i też brał jakieś leki.
Jak zaczęłam czytać ulotkę i różne artykuły to ciągle pojawia się słowo statyny. Jedni piszą że to właśnie takie leki na cholesterol, inni że mają dużo skutków ubocznych i że ludzie potem mają bóle mięśni itd. I teraz sama już nie wiem czy Zaranta to też jest statyna, czy to coś innego. Lekarz powiedział tylko że to na cholesterol i mam brać jedną tabletkę wieczorem.
Hej, ja co prawda nie jestem lekarzem, ale mogę Ci napisać jak było u mnie. Też miałam podobną sytuację jakieś dwa lata temu. Poszłam na badania w pracy i nagle się okazało, że cholesterol ponad normę. Lekarz rodzinny przepisał mi właśnie Zaranta 10 mg. Na początku też się zastanawiałam co to w ogóle za lek i zaczęłam czytać w internecie. Z tego co wtedy wyczytałam i później też lekarz mi potwierdził, Zaranta to faktycznie statyna, tylko że pod inną nazwą handlową. Substancja w środku to rosuwastatyna, a to jest jedna z tych statyn które obniżają cholesterol.
U mnie wyglądało to tak, że po około miesiącu zrobiłam znowu badania i cholesterol spadł naprawdę sporo. Z ponad 260 zrobiło się coś około 190, więc byłam w szoku że to tak działa. Jeśli chodzi o samopoczucie to powiem szczerze, że u mnie nie było żadnych sensacji. Trochę się bałam tych historii z internetu o bólach mięśni, ale nic takiego się nie pojawiło.
Ja też mogę coś napisać z własnego doświadczenia, bo temat statyn przerabiam już w rodzinie od lat. Mój mąż bierze właśnie Zaranta, a ja sama kiedyś brałam inny lek z tej samej grupy.
Tak jak już ktoś wyżej napisał, Zaranta to statyna, tylko jedna z tych nowszych. Lekarz mojego męża tłumaczył, że to rosuwastatyna i że ona dość mocno obniża cholesterol. Mąż zaczął brać po tym jak na badaniach wyszedł mu cholesterol ponad 300, a trójglicerydy też były wysokie.
Na początku trochę się buntował, bo naczytał się w internecie że statyny to samo zło. Ale prawda jest taka, że jak po trzech miesiącach zrobił badania to wyniki były dużo lepsze. LDL spadł prawie o połowę.
Z efektów ubocznych u niego pojawiło się tylko to, że czasem narzekał na takie lekkie zmęczenie mięśni w nogach, ale trudno powiedzieć czy to od leku czy od pracy, bo pracuje fizycznie. Znam też dwie osoby w rodzinie które biorą statyny od lat i normalnie funkcjonują.
Tak że spokojnie, Zaranta to faktycznie statyna, ale to nie znaczy że każdy ma po niej problemy. Wiele osób bierze takie leki latami właśnie po to żeby uniknąć zawału albo udaru. Ja zawsze mówię że lepiej pilnować cholesterolu wcześniej niż później żałować.