Czy Skudexa podnosi ciśnienie?

Tak, Skudexa może podnieść ciśnienie krwi. Jest to możliwe ze względu na obecność deksketoprofenu, który należy do grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ).

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/skudexa/czy-skudexa-podnosi-cisnienie

Niedawno mój lekarz przepisał mi Skudeksę na silny ból pleców spowodowany urazem. Zanim zacznę ją brać, chciałbym dowiedzieć się, czy ten lek może podnosić ciśnienie krwi. Mam nadciśnienie i zależy mi na tym, żeby nie pogorszyć mojego stanu zdrowia. Czy ktoś z Was miał doświadczenia z Skudeksą i wpływem tego leku na ciśnienie? Jakieś porady lub sugestie?

@Korneliujsz Cześć! Rozumiem Twoje obawy, ponieważ również mam nadciśnienie i kilka miesięcy temu musiałam zacząć brać Skudeksę z powodu silnego bólu pleców spowodowanego urazem podczas pracy. Zanim rozpoczęłam leczenie, dokładnie porozmawiałam z moim lekarzem o możliwych skutkach ubocznych, w tym o wpływie na ciśnienie krwi.

Na początku terapii zauważyłam, że moje ciśnienie krwi było nieco wyższe niż zwykle. Postanowiłam więc codziennie monitorować je rano i wieczorem, aby mieć pełen obraz sytuacji. Dzięki temu mogłam szybko reagować, jeśli ciśnienie zaczęło drastycznie rosnąć. Mój lekarz zdecydował się na niewielkie zmniejszenie dawki Skudeksy i jednocześnie dostosowanie leków na nadciśnienie. To podejście okazało się bardzo pomocne, ponieważ pozwoliło mi kontynuować leczenie przeciwbólowe bez nadmiernego ryzyka dla mojego ciśnienia.

Dodatkowo, zaczęłam bardziej dbać o swoją dietę – ograniczyłam spożycie soli i zwiększyłam ilość potasu w diecie, co pomogło w utrzymaniu ciśnienia na bezpiecznym poziomie. Wprowadziłam również regularne ćwiczenia fizyczne, takie jak spacery i lekkie ćwiczenia rozciągające, które odegrały kluczową rolę w stabilizacji mojego ciśnienia. Zauważyłam, że dzięki tym zmianom nie tylko moje ciśnienie krwi się ustabilizowało, ale także poprawiło się moje ogólne samopoczucie.

Chciałabym podkreślić, jak ważna jest ścisła współpraca z lekarzem podczas przyjmowania Skudeksy, zwłaszcza jeśli masz problemy z ciśnieniem krwi. Mój lekarz regularnie monitorował moje parametry zdrowotne i w razie potrzeby modyfikował leczenie. Dzięki temu mogłam czuć się bezpiecznie i mieć pewność, że moje zdrowie jest pod kontrolą.

Każdy organizm reaguje inaczej na leki, więc to, co działało u mnie, niekoniecznie musi być idealne dla Ciebie. Najważniejsze jest, abyś pozostawała w stałym kontakcie z lekarzem i regularnie kontrolowała swoje ciśnienie podczas przyjmowania Skudeksy. Jeśli zauważysz jakiekolwiek niepokojące objawy, takie jak silne zawroty głowy, ból głowy czy nadmierną senność, nie zwlekaj z konsultacją – lepiej dmuchać na zimne, gdy chodzi o zdrowie.

Oprócz monitorowania ciśnienia i dbania o dietę, warto także zwrócić uwagę na inne aspekty zdrowotne. Stres może znacząco wpływać na ciśnienie krwi, dlatego wprowadzenie technik relaksacyjnych, takich jak medytacja czy joga, może być bardzo korzystne. Również odpowiednia ilość snu i unikanie nadmiernej konsumpcji kofeiny mogą pomóc w utrzymaniu stabilnego ciśnienia.

Mam nadzieję, że moja historia pomoże Ci w podjęciu decyzji dotyczącej stosowania Skudeksy. Pamiętaj, że kluczowe jest indywidualne podejście do leczenia i regularna konsultacja z lekarzem. Trzymaj się zdrowo i życzę szybkiego powrotu do pełni sił!

Pozdrawiam serdecznie,
Anna

@Korneliujsz Ja mogę dopisać coś od siebie, bo brałem Skudexę właśnie na mocny ból pleców po przeciążeniu/urazie i też mam tendencję do podwyższonego ciśnienia. Wrzucam zdjęcia z ciśnieniomierza, bo u mnie po dawkach faktycznie kilka pomiarów było wyższych niż zwykle — na jednym wyszło 142/81, a później 145/88. Puls też miałem około 84–100, więc nie były to jakieś dramatyczne wartości, ale jednak zauważalnie wyższe niż moje typowe pomiary w spokojny dzień.

U mnie trudno powiedzieć, czy winna była sama Skudexa, czy bardziej połączenie:*ból + stres + mniejsza aktywność + lek przeciwbólowy. Jak człowieka mocno łupie w plecach, to samo napięcie potrafi podbić ciśnienie. Ale zauważyłem, że w dniach, kiedy brałem Skudexę, częściej miałem takie „graniczne” pomiary i czułem lekkie rozbicie, senność oraz suchość w ustach. Ból schodził naprawdę dobrze, tego nie mogę jej odmówić, ale przy nadciśnieniu na pewno bym jej nie traktował jak zwykłej tabletki przeciwbólowej do brania bez zastanowienia.

Najbardziej pomogło mi to, że mierzyłem ciśnienie regularnie, mniej więcej o podobnych porach, a nie tylko wtedy, gdy się nakręciłem i czułem, że „coś jest nie tak”. Rano miałem zwykle lepsze wyniki, a po południu lub po większym bólu potrafiło wyjść właśnie tak jak na zdjęciach. Dla mnie to był sygnał, żeby nie przeciągać stosowania i obserwować organizm.

U mnie podczas stosowania Skudexy ciśnienie bywało trochę wyższe, ale nie wiem, czy wyłącznie przez lek. Na pewno przy nadciśnieniu warto mieć ciśnieniomierz pod ręką i nie lekceważyć takich pomiarów, szczególnie jeśli pojawia się ból głowy, kołatanie serca, duszność, mocne zawroty albo dziwne osłabienie. U mnie lek pomógł na plecy, ale ciśnienie kontrolowałem cały czas, bo przy wynikach typu 145/88 już nie czułem się z tym całkiem spokojnie.