Czy stosując Flonidan można pić alkohol?

Flonidan nie nasila działania alkoholu, jednak zaleca się unikanie spożywania alkoholu podczas jego stosowania​

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/flonidan/czy-stosujac-flonidan-mozna-pic-alkohol

Mam pytanie, może ktoś z Was próbował i podzieli się doświadczeniem. Czy można pić alkohol, biorąc Flonidan? Chodzi mi o jakieś piwko do grilla czy lampkę wina do kolacji. Wiadomo, nie chodzi o żadną libację, ale czasem człowiek ma ochotę się napić. Czy były u Was jakieś skutki uboczne? Dzięki za odpowiedzi!

Ooo, dobre pytanie, bo ja akurat testowałam na sobie! :laughing: Generalnie na ulotce nic takiego strasznego nie pisze, a lekarz kiedyś mi powiedział, że Flonidan to nie jest taki lek, co by się jakoś strasznie gryzł z alkoholem. No to ja, jak to ja – sprawdziłam! I powiem Ci tak: raz wypiłam dwa piwka i nic, żyję, normalnie się czułam. Ale innego razu wypiłam dwa wina i jakby mnie ktoś walnął w głowę. Ścięło mnie po godzinie tak, że poszłam spać jak dziecko o 21.

Mój mąż bierze czasem na alergię i u niego zero efektu ubocznego, a jak był na jakimś weselu, to się nawet nie zorientował, że łyknął rano tabletkę. Ale kumpela miała inaczej – mówiła, że po alkoholu na Flonidanie czuje się jakaś otępiała i następnego dnia była totalnie nieprzytomna. Więc widocznie to kwestia organizmu.