Czy stosując Linefor można pić alkohol?

Nie, podczas stosowania leku Linefor (pregabalina) nie należy spożywać alkoholu, ponieważ może to nasilać działania niepożądane, takie jak senność i zawroty głowy.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/linefor/czy-stosujac-linefor-mozna-pic-alkohol

Jak to jest z piciem alkoholu? Wiem, że w teorii nie powinno się mieszać, ale czy ktoś próbował i może powiedzieć, jak się po tym czuł? Mam okazję spotkać się ze znajomymi i nie wiem, czy mogę pozwolić sobie na lampkę wina, czy lepiej nie ryzykować. Jakie macie doświadczenia?

Kiedy zaczynałam brać Linefor, miałam dokładnie ten sam dylemat. Pamiętam, jak siedziałam w kuchni, wpatrzona w butelkę wina, i zastanawiałam się, czy jeden kieliszek zrobi mi różnicę. No i cóż… zrobił.

Pierwszy raz wypiłam symbolicznego drinka na urodzinach koleżanki. Myślałam, że skoro czuję się normalnie po leku, to nic mi nie będzie. Przez pierwsze 20 minut nic, zero, żadnej różnicy. A potem… jakby ktoś mi wyłączył światło. Nagle zrobiłam się senna, jakbym nie spała od dwóch dni, a do tego miałam wrażenie, że mój mózg przestawił się na tryb slow motion. Nie byłam pijana, ale czułam się tak, jakbym wypiła o wiele więcej, niż faktycznie wypiłam.

Ale najlepsze przyszło rano. Kac jak po weselu, a przecież wypiłam tylko jeden drink! Bolała mnie głowa, byłam otępiała i miałam wrażenie, że cały dzień chodzę w jakiejś mgle. Coś okropnego. Od tamtej pory – nie tykam alkoholu, kiedy biorę Linefor. No chyba że mam wolny weekend i nic do zrobienia, to wtedy może jeden łyk, ale nic więcej. Wiem, że każdy organizm reaguje inaczej, ale dla mnie to było jak spowolnienie systemu operacyjnego do granic możliwości.

Więc jeśli planujesz pić, to naprawdę dobrze się zastanów. Może lampka wina Cię nie powali, ale jeśli masz coś ważnego do zrobienia następnego dnia, to osobiście bym nie ryzykowała. I radziłabym sprawdzić w kontrolowanych warunkach, czyli w domu, bez presji i ludzi wokół. Bo serio – Linefor i alkohol to nie jest najlepszy duet.