Czy stosując Furosemid można pić alkohol?

Nie zaleca się spożywania alkoholu podczas stosowania furosemidu. Połączenie tych substancji może prowadzić do niebezpiecznych interakcji, które negatywnie wpływają na zdrowie.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/furosemid/czy-stosujac-furosemid-mozna-pic-alkohol

Cześć wszystkim, mam pytanie dotyczące stosowania Furosemidu i spożywania alkoholu. Zdarza mi się raz na jakiś czas wypić lampkę wina do kolacji albo piwo w weekend. Od jakiegoś czasu lekarz przepisał mi Furosemid na problemy z zatrzymywaniem wody w organizmie. Czy ktoś może wie, czy można przy tym leku pić alkohol? Czy to grozi jakimiś poważnymi skutkami ubocznymi? Będę wdzięczny za Wasze opinie i doświadczenia.

Hej,

Mogę coś o tym powiedzieć, bo kiedyś sam miałem podobny dylemat. Brałem Furosemid przez kilka miesięcy z powodu obrzęków po operacji. Lek świetnie działał, ale wymagał pewnych wyrzeczeń. Co do alkoholu – lekarz jasno mi powiedział, że to ryzykowne połączenie. Furosemid to silny diuretyk, który wypłukuje elektrolity i powoduje szybkie odwodnienie. Alkohol działa w podobny sposób, więc razem mogą naprawdę mocno osłabić organizm. Wyobraź sobie, że pewnego wieczoru, zanim jeszcze się dokładnie wczytałem w ulotkę, wypiłem dwa piwa. Następnego dnia ledwo wstałem z łóżka – zawroty głowy, uczucie „przesuszenia” i skurcze w łydkach. To była nauczka.

Z drugiej strony, znam ludzi, którzy brali ten lek i mówili, że lampka wina raz na jakiś czas im nie zaszkodziła. Klucz tkwi chyba w umiarkowaniu i tym, żeby nie przesadzać z dawką alkoholu. No i na pewno trzeba pamiętać, że picie alkoholu może wpłynąć na ciśnienie krwi, a to też nie jest bez znaczenia, kiedy bierze się Furosemid.

Moim zdaniem, jeśli już, to warto zadbać o nawodnienie – pić dużo wody przed i po tej lampce wina, żeby organizm nie dostał takiego „szoku” odwodnieniowego. Ale najlepiej byłoby zapytać swojego lekarza o opinię, bo każdy organizm jest inny. Może być też tak, że w Twoim przypadku picie alkoholu przy tym leku jest bardziej ryzykowne niż u innych.

Z własnego doświadczenia wiem, że alkohol w połączeniu z Furosemidem to nie jest najlepszy pomysł, ale raz na jakiś czas mała ilość może być akceptowalna. Tylko uważaj na siebie i obserwuj, jak Twój organizm reaguje. :blush: