Furosemid a picie wody

Podczas stosowania furosemidu bardzo ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Powinno się pić wodę w ilości dostosowanej do potrzeb organizmu, aby zapobiec odwodnieniu, ale nie nadmiernie, by nie obciążać układu krążenia i nerek.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/furosemid/furosemid-a-picie-wody

Cześć wszystkim! Mam pytanie dotyczące stosowania furosemidu i picia wody. Od kilku tygodni biorę furosemid na obrzęki spowodowane problemami z sercem. Zauważyłem, że po jego zażyciu bardzo często muszę korzystać z toalety i zastanawiam się, czy nie powinienem ograniczyć picia wody, żeby nie “przepłukiwać” organizmu za bardzo. Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Jak sobie z tym radzicie? Boję się odwodnienia, ale też nie chcę przesadzić z piciem. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Cześć! Miałem podobny problem, kiedy zaczęto mi przepisywać furosemid z powodu obrzęków nóg i lekkiej niewydolności serca. Na początku też byłem zdezorientowany, ile wody powinienem pić, bo lekarz mówił, że mam się nawadniać, ale z umiarem. Co to znaczy “z umiarem”? Dla mnie było to abstrakcyjne!

Z moich doświadczeń wynika, że kluczowe jest słuchanie swojego organizmu i regularne badania. Na przykład na początku piłem około dwóch litrów wody dziennie, ale szybko zacząłem się czuć trochę osłabiony, jakby odwodniony. Po rozmowie z lekarzem dowiedziałem się, że w moim przypadku – przy stosowaniu furosemidu – powinienem też zwracać uwagę na elektrolity. Zacząłem pić nie tylko wodę, ale też napoje izotoniczne albo soki warzywne, żeby uzupełniać potas i sód.

Co ciekawe, kiedyś po intensywnym dniu na dworze (upał!) wypiłem sporo wody, myśląc, że to mi pomoże, ale skończyło się zawrotami głowy i bólem głowy, bo przesadziłem z ilością płynów i “wypłukałem” z siebie elektrolity. To było niezłe ostrzeżenie, że nawet z wodą można przesadzić.

Moja rada: nie ograniczaj wody całkowicie, bo furosemid i tak usuwa płyny z organizmu, ale zadbaj o jakość tego, co pijesz. Woda mineralna, najlepiej niskosodowa, to dobry wybór. Dla mnie rewelacyjnie sprawdziły się też domowe izotoniki – woda z odrobiną soli i sokiem z cytryny. No i najważniejsze: regularnie badaj poziom elektrolitów. Kiedyś miałem taki spadek potasu, że ledwo chodziłem – mięśnie robiły się słabe i dziwnie drgały.

Każdy organizm jest inny, ale moje doświadczenie nauczyło mnie, że najlepszy balans to umiarkowane picie wody (ok. 1,5–2 litry na dobę) i zwracanie uwagi na sygnały ciała. Jak czujesz się zmęczony, osłabiony albo masz skurcze mięśni, koniecznie to sprawdź. Trzymam kciuki, żebyś znalazł swój złoty środek!

U mnie przy furosemidzie najlepiej sprawdziło się coś w okolicach 1,5 litra płynów dziennie, czasem trochę więcej, jeśli jest cieplej albo więcej się ruszam. Na początku robiłem ten błąd, że jak widziałem, ile razy latam do toalety po tabletce, to próbowałem pić mniej, ale wtedy szybko pojawiała się suchość w ustach, ból głowy i takie dziwne osłabienie przy wstawaniu. Potem z kolei przesadziłem w drugą stronę i piłem ponad 2,5 litra, bo bałem się odwodnienia, ale też nie czułem się po tym dobrze, miałem wrażenie „rozmycia”, ciężkiej głowy i większego zmęczenia.

Teraz robię tak, że nie wlewam w siebie wody na siłę, tylko rozkładam ją przez cały dzień. Rano po tabletce piję normalnie, potem małymi łykami w ciągu dnia i obserwuję kolor moczu, pragnienie, zawroty głowy i skurcze łydek. Najczęściej wychodzi mi około 6 szklanek dziennie, czyli właśnie mniej więcej 1,5 litra. Jak jest upał albo bardziej się pocę, dochodzę do 1,8 litra, ale raczej nie przekraczam 2 litrów bez potrzeby. U mnie ważne było też to, żeby nie pić samej „gołej” wody litrami, tylko czasem dorzucić wodę mineralną albo coś z elektrolitami, bo po samym furosemidzie czułem, że potas i magnez potrafią polecieć w dół.

Najgorsze, co robiłem na początku, to piłem mało do południa, a potem próbowałem nadrabiać wieczorem. Efekt był taki, że w nocy wstawałem do toalety i rano byłem jeszcze bardziej zmęczony. Teraz trzymam się zasady: większość płynów do popołudnia, mniej wieczorem. Nie wiem, czy każdemu pasuje taka ilość, bo przy sercu i obrzękach różnie to wygląda, ale u mnie ten zakres 1,5–1,8 litra dziennie daje najlepszy kompromis — nie czuję się odwodniony, a jednocześnie nie mam wrażenia, że przesadzam z piciem.