Tak, można spożywać alkohol podczas stosowania Mounjaro, ale zaleca się umiarkowanie i ostrożność.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/mounjaro/czy-stosujac-mounjaro-mozna-pic-alkohol
Tak, można spożywać alkohol podczas stosowania Mounjaro, ale zaleca się umiarkowanie i ostrożność.
Jakiś czas temu czytałam jak Dr Bukowczan, który ma dużą wiedzę na temat Mounjaro, w jednym z ostatnich wywiadów stwierdził, że alkohol może hamować działanie leku nawet na trzy dni. U siebie zauważam, że następnego dnia po spożyciu alkoholu odczuwam większy apetyt, choć nadal pozostaje on częściowo stłumiony.
Dzisiejszej nocy po raz pierwszy wypiłam alkohol, odkąd stosuję Mounjaro. Szczerze mówiąc, miałam pewne obawy, ale ostatecznie poszłam na imprezę i wypiłam 3-4 drinki.
Wcześniej jeszcze byłam na siłowni, żeby podkręcić spalanie kalorii – chciałam mieć lepszy bilans na ten dzień. Według aplikacji spaliłam łącznie około 3100 kcal, a rano na wadze zobaczyłam 1,4 kg mniej niż dzień wcześniej. Możliwe, że taniec też miał tu spory wpływ, bo naprawdę sporo się ruszałam.
Dzisiaj jednak czuję się trochę inaczej niż zwykle – mam lekkie problemy z wypróżnianiem, a głowa pobolewa. Mimo to apetytu nadal brak. Jestem na dawce 5 mg i jedno wiem na pewno – do samochodu dziś na pewno nie wsiądę. Ogólnie nie jest źle, ale nie sądzę, żebym szybko znowu sięgnęła po alkohol. Może za rok? Zupełnie mnie do niego nie ciągnie, a wczorajsza sytuacja to był wyjątek. Teraz przynajmniej wiem, jak mój organizm reaguje.
Zastanawiam się, czy moment w cyklu i czas od ostatniego zastrzyku mogą mieć tu jakieś znaczenie. Wstrzykuję sobie Mounjaro w każdy poniedziałek, więc minęły dokładnie cztery dni. Może to też jakoś wpłynęło na moje samopoczucie?
Za półtora tygodnia mam badania, więc zobaczę, jak Mounjaro wpływa na moje wyniki. Aaa, i jestem tuż przed okresem – nie wiem, czy to coś zmienia, ale może warto o tym wspomnieć.