Mounjaro, będący lekiem zawierającym tirzepatyd, rozpoczyna swoje działanie już w ciągu kilku dni od pierwszej dawki. Efekty regulacji poziomu cukru i kontroli apetytu stają się wyraźniejsze, gdy stężenie leku stabilizuje się po około 4 tygodniach stosowania. Warto zauważyć, że najwyższe stężenie leku w organizmie osiągane jest 8-72 godziny po podaniu, co oznacza, że w tym okresie może pojawić się wyraźniejszy efekt zmniejszenia apetytu, jednak czas ten może różnić się u poszczególnych osób.
Od której dawki Mounjaro można zauważyć jego działanie? Pytam, ponieważ nie jestem pewna, czy dobrze podałam sobie pierwszą dawkę. Po pierwszym zastrzyku nie zauważyłam żadnych efektów, szczególnie jeśli chodzi o zmniejszenie apetytu. Czy to normalne, że na początku nie czuć różnicy? Jak długo trzeba czekać, aby lek zaczął działać i żeby pojawiło się to charakterystyczne uczucie zmniejszonego głodu? Może efekty zależą od indywidualnych predyspozycji albo od tego, jak organizm się adaptuje?
Gdy wziąłem swoją pierwszą dawkę, zauważyłem działanie leku w momencie, gdy nie mogłem skończyć swojej standardowej porcji posiłku. To właśnie wtedy dotarło do mnie, że lek zaczął działać.