Triplixam jest lekiem stosowanym w terapii nadciśnienia tętniczego i choroby wieńcowej. Zawiera trzy substancje czynne: perindopryl, amlodypinę i indapamid. Każdy z tych składników działa w odmienny sposób, pomagając kontrolować ciśnienie krwi.
Mam pytanie do osób, które stosują Triplixam. Niedawno zaczęłam brać ten lek na nadciśnienie, ale zawsze lubię napić się wina przy obiedzie albo na imprezach. Mam wątpliwości, czy mogę pić alkohol, gdy biorę Triplixam? Lekarz nie powiedział nic na ten temat, a chciałabym wiedzieć, czy to bezpieczne, czy może lepiej sobie odpuścić? Dzięki za odpowiedzi!
Ja miałam podobne wątpliwości, bo lubię sobie wypić lampkę wina do obiadu, ale alkohol może nasilać efekty uboczne leku, takie jak zawroty głowy czy osłabienie. Pamiętam, jak raz się zdarzyło, że wypiłam trochę więcej na imprezie i potem miałam tak silne zawroty głowy, że ledwo mogłam stać! Poczytałam też trochę w internecie i generalnie jest tak, że alkohol obniża ciśnienie i w połączeniu z Triplixamem może to prowadzić do nieprzyjemnych skutków.
Generalnie lekarze zalecają ostrożność przy alkoholu, bo Triplixam działa na ciśnienie krwi i w połączeniu z alkoholem może powodować nieprzyjemne skutki uboczne. Triplixam obniża ciśnienie, a alkohol robi to samo, więc połączenie tych dwóch może prowadzić do nadmiernego obniżenia ciśnienia. Zauważyłam po sobie, że gdy wypiję coś mocniejszego, czuję się osłabiona i mam problemy z równowagą. Na szczęście nie miałam poważniejszych problemów, ale wiem, że lepiej nie ryzykować. Jeśli chcesz czasami wypić alkohol, to w małych ilościach i na pewno nie codziennie. Ja po prostu unikam picia alkoholu w dniach, kiedy biorę lek, żeby nie ryzykować.