Kiedy zażywać Triplixam?

Triplixam należy przyjmować rano, najlepiej przed posiłkiem, o tej samej porze każdego dnia.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/triplixam/kiedy-zazywac-triplixam/

Od kilku dni biorę Triplixam na nadciśnienie i mam mały mętlik w głowie, bo zapomniałam zapytać lekarza, kiedy najlepiej go zażywać – rano czy wieczorem? W ulotce pisze coś o poranku, ale widziałam też, że niektórzy biorą wieczorem. Jak to jest u Was? Czy ma to w ogóle znaczenie? Chciałabym brać lek tak, żeby działał jak najlepiej, a jednocześnie nie czuć się cały dzień otępiała.

Biorę Triplixam od pół roku i powiem Ci, że najlepiej działa rano, przed śniadaniem. Tak mi powiedział lekarz i to się naprawdę sprawdza. Lek ma w składzie indapamid, który działa moczopędnie, więc jakbyś wzięła go wieczorem, to prawdopodobnie musiałabyś wstawać w nocy do toalety (a ja tego raz spróbowałam – nigdy więcej!). Jak biorę rano, to w ciągu dnia ciśnienie jest stabilne i czuję się lepiej, nie mam zawrotów głowy ani uczucia osłabienia. Na początku byłam trochę senna, ale po tygodniu organizm się przyzwyczaił. Poza tym Triplixam działa długo, więc nie trzeba się martwić, że w nocy ciśnienie wzrośnie. Z tego, co mówił mi lekarz, najważniejsze to brać o tej samej porze, codziennie, żeby organizm miał stały rytm. Także moja rada – rano, popić wodą, przed śniadaniem i z głowy.

Na początku brałam Triplixam wieczorem, bo wydawało mi się, że jak śpię, to się „lepiej wchłonie” i nie będę czuła skutków ubocznych. Ale to był błąd – w nocy kilka razy się budziłam, bo chciało mi się do toalety, a rano byłam totalnie bez sił. Potem farmaceutka mi powiedziała, że ten lek najlepiej działa rano, bo wtedy ciśnienie naturalnie jest najwyższe i organizm reaguje na niego lepiej.
Od kiedy biorę rano, czuję się naprawdę dobrze – ciśnienie ustabilizowało się, nie mam już bólu głowy i przestałam się tak męczyć przy byle schodach. Zauważyłam też, że lepiej działa, jak wezmę go przed śniadaniem, a nie po. Zresztą mój mąż też bierze Triplixam i ma podobnie – rano najlepiej, potem spokój cały dzień. Także jak chcesz, żeby działał jak trzeba, bierz rano, o stałej porze, a organizm szybko się przyzwyczai.