Czy Sulpiryd jest na nerwicę?

Sulpiryd, choć pierwotnie rozwijany i stosowany głównie jako lek przeciwpsychotyczny, jest również używany w leczeniu pewnych form nerwicy, szczególnie w przypadkach, gdzie towarzyszą jej objawy depresyjne lub lękowe. Jego działanie polega na blokowaniu receptorów dopaminowych w mózgu, co może pomagać w złagodzeniu niektórych symptomów nerwicowych.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/sulpiryd/czy-sulpiryd-jest-na-nerwice/

Lekarz przepisał mi Sulpiryd na nerwicę i tzw. „nerwicę żołądka”. U mnie to wygląda tak, że jak tylko się czymś zestresuję, to od razu ścisk w żołądku, mdłości, czasem aż mnie cofa. Badania żołądka wyszły ok, gastroskopia czysta, a objawy dalej są.

Czy ktoś brał Sulpiryd właśnie na takie nerwicowe sprawy? Czy on faktycznie pomaga na żołądek, czy to bardziej działa tylko na głowę? Trochę mnie przeraża, że to lek „psychiatryczny”, a ja mam głównie objawy z brzucha…

Brałam Sulpiryd dokładnie na to samo. U mnie zaczęło się po bardzo stresującym okresie – serce waliło, brzuch ściśnięty, biegunki przed każdą ważną sytuacją. Myślałam, że mam coś poważnego z żołądkiem, a tu wszystko w normie.

Jak zaczęłam brać Sulpiryd w małej dawce, to pierwsze co zauważyłam, to że brzuch przestał być jak kamień. Serio. Nie z dnia na dzień, ale po jakichś 10 dniach było dużo lepiej. Mniej mdłości, mniej ścisku.

I dopiero wtedy zrozumiałam, jak bardzo to było od stresu. Jak głowa się uspokoiła, to i żołądek odpuścił. To nie jest tak, że to „tabletka na brzuch”, ale jak objawy są z nerwów, to pomaga.

Też dostałam Sulpiryd na nerwicę żołądka, bo miałam ciągle uczucie pełności, odbijanie, brak apetytu jak się denerwowałam. Bałam się, że to jakiś ciężki lek, bo kojarzy się z psychiatrią.

Na początku byłam sceptyczna. Ale powiem tak – pomógł mi bardziej na napięcie niż bezpośrednio na brzuch. Jak przestałam się nakręcać i analizować każdą sensację z ciała, to objawy same się trochę wyciszyły.

Znam też osobę z pracy, która brała go tylko na lęk i mówiła, że właśnie przy okazji przestały ją boleć nerwowe bóle brzucha.

Moim zdaniem to działa wtedy, kiedy żołądek reaguje na stres. Jak ktoś ma wrzody czy coś typowo fizycznego, to sama tabletka od nerwów cudów nie zrobi. Ale jak to nerwy – to może naprawdę pomóc.