Flucofast nie jest antybiotykiem, lecz lekiem przeciwgrzybiczym.
Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/flucofast/czy-tabletki-flucofast-to-antybiotyk
Flucofast nie jest antybiotykiem, lecz lekiem przeciwgrzybiczym.
Hej wszystkim! Ostatnio lekarz przepisał mi Flucofast na zakażenie grzybicze, ale zastanawiam się, czy to antybiotyk? Trochę się boję skutków ubocznych, bo po antybiotykach zawsze mam problemy z żołądkiem. Ktoś może brał ten lek i podzieli się swoim doświadczeniem?
Cześć! Miałem podobną sytuację kilka miesięcy temu, kiedy dostałem Flucofast na grzybicę skóry między palcami. To nie jest antybiotyk, tylko lek przeciwgrzybiczy, więc działa zupełnie inaczej. Ja na początku też byłem sceptyczny, bo miałem złe doświadczenia z antybiotykami – zawsze kończyło się bólem żołądka i osłabieniem. Ale z Flucofastem było inaczej.
Brałem go przez dwa tygodnie, a jedyne, co odczułem, to lekkie zmęczenie pierwszego dnia. Z efektów byłem bardzo zadowolony, bo już po kilku dniach infekcja zaczęła ustępować. Ważne, żeby brać go regularnie i najlepiej po jedzeniu – wtedy żołądek mniej odczuwa. Jeśli masz wątpliwości, spróbuj uzupełnić dietę o probiotyki, one często pomagają, chociaż w tym przypadku raczej nie są niezbędne.