Zastąpienie Flucofast zależy od rodzaju zakażenia grzybicznego, które ma być leczone, a także od indywidualnych potrzeb pacjenta. Istnieje wiele innych leków przeciwgrzybiczych dostępnych na rynku, które mogą być stosowane jako alternatywa dla fluconazole. Oto niektóre z nich:
Hej wszystkim! Mam pytanie: czym można zastąpić Flucofast? Lekarz przepisał mi ten lek na grzybicę, ale niestety nie mogę go znaleźć w aptekach w mojej okolicy. Czy ktoś miał podobną sytuację i zna jakieś zamienniki, które działają równie dobrze? Z góry dzięki za pomoc!
Cześć! Miałem podobny problem rok temu, kiedy Flucofast był niedostępny w moim mieście. Lekarz powiedział mi wtedy, że można go zastąpić każdym lekiem zawierającym flukonazol, bo to właśnie ta substancja czynna odpowiada za działanie. Dostałem wtedy Flumycon, który działał u mnie równie dobrze.
Z tego, co wiem, są też inne zamienniki, jak Diflucan czy Mycosyst. Warto jednak upewnić się w aptece lub u lekarza, czy dawka jest taka sama, bo różne leki mogą mieć inne stężenie. Ja osobiście nie zauważyłem różnicy między Flucofastem a zamiennikiem – w obu przypadkach objawy ustąpiły w ciągu kilku dni.