Czy Tamiflu jest wycofany?

Nie, Tamiflu (oseltamiwir) nie został wycofany z rynku i jest nadal dostępny jako lek przeciwwirusowy stosowany w leczeniu i profilaktyce grypy.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/tamiflu/czy-tamiflu-jest-wycofany

Od kilku dni próbuję zdobyć Tamiflu, bo mój mąż złapał grypę i dosłownie ledwo się rusza. Byłam już w czterech aptekach i nigdzie nie mają, co zaczyna mnie naprawdę martwić. Czy ktoś wie, czy Tamiflu został wycofany? Albo może tylko chwilowo go nie ma? Czy u Was też jest taka sytuacja? Dzięki za każdą informację, bo naprawdę nie wiem, co robić!

Rok temu miałam dokładnie to samo – biegałam po aptekach jak szalona, a Tamiflu nigdzie nie było. Wiesz, myślę, że to kwestia tego przeklętego sezonu grypowego. Ludzie się rzucają na leki przeciwwirusowe, jakby to był jedyny sposób na przetrwanie zimy. Pamiętam, że w jednej aptece farmaceutka powiedziała mi, że z każdą dostawą Tamiflu schodzi w ciągu godziny, bo ludzie biorą na zapas.

W zeszłym roku oboje z mężem rozłożyliśmy się na grypę prawie jednocześnie, i oczywiście Tamiflu nigdzie nie było. Skończyło się na tym, że mama przysłała mi swoje zapasy z innego miasta – a tam, o dziwo, apteki miały go pełno. Myślę, że to po prostu kwestia popytu. Jak zaczyna się sezon, wszyscy nagle przypominają sobie o Tamiflu, i półki świecą pustkami.

Co ciekawe, znajoma pielęgniarka mówiła mi, że Tamiflu jest na pewno dostępny, tylko czasem dystrybutorzy mają problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości do aptek. To jak z tym papierem toaletowym na początku pandemii – wszyscy kupują na zapas, a potem panika, że niczego nie ma.