Taromentin może być skuteczny w leczeniu zapalenia zatok, które jest spowodowane bakteriami wrażliwymi na ten lek.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/taromentin/czy-taromentin-jest-dobry-na-zatoki/
Taromentin może być skuteczny w leczeniu zapalenia zatok, które jest spowodowane bakteriami wrażliwymi na ten lek.
Cześć wszystkim. Mam pytanie – czy Taromentin jest dobry na zatoki? Męczę się już tydzień z zatkanym nosem, bólem czoła i policzków, nic nie pomaga. Lekarz przepisał mi Taromentin 875 mg + 125 mg i trochę się waham, bo naczytałam się różnych opinii. Jakie macie doświadczenia z tym lekiem przy zapaleniu zatok? Pomaga? Są jakieś skutki uboczne?
Od lat mam nawracające zapalenie – czasem raz w roku, czasem dwa, jak pogoda głupieje albo jak trochę przewieje mnie przy oknie. I powiem Ci tak – Taromentin to był jedyny lek, który naprawdę mnie postawił na nogi.
Ostatnio miałam tak, że przez ponad 10 dni chodziłam z bólem głowy, zatkanym nosem, w ogóle nie spałam w nocy, bo nie mogłam oddychać. Wzięłam na własną rękę wszystko – spray z ksylometazoliną, parówki, cebula do nosa, no wszystko jak leci! Aż w końcu poszłam do rodzinnego i przepisał mi właśnie Taromentin. Brałam 875 mg dwa razy dziennie, równo co 12 godzin i już po dwóch dobach zaczęło się coś ruszać. Zaczęłam smarkać zielonym gęstym glutem (sorry za szczegóły, ale kto miał zatoki, ten zrozumie), głowa przestała pulsować, w końcu mogłam funkcjonować.
Nie miałam żadnych skutków ubocznych, choć bałam się o żołądek, bo kiedyś po Augmentinie bolał mnie brzuch jak diabli. Ale brałam osłonowo probiotyk (ja akurat Sanprobi), dużo piłam i nie brałam go na pusty żołądek. U mnie super się sprawdził. Tak że jak lekarz Ci to przepisał i to naprawdę zatoki, a nie jakaś wirusówka, to bym brała i nie czekała.