Czy to Duracef silny antybiotyk?

Duracef to antybiotyk zawierający cefadroksyl, który należy do grupy cefalosporyn pierwszej generacji. Cefalosporyny są uważane za potężne antybiotyki, które mają szeroki zakres działania przeciwbakteryjnego. Są one skuteczne przeciwko wielu różnym rodzajom bakterii, zarówno Gram-dodatnich, jak i Gram-ujemnych.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/duracef/czy-to-duracef-silny-antybiotyk/

Cześć, dostałam od lekarza antybiotyk Duracef i zastanawiam się, czy to jest silny antybiotyk? Nigdy go wcześniej nie brałam i trochę się stresuję, jak zadziała na organizm.

Jak dla mnie Duracef to dość mocny antybiotyk, ale taki „normalny”, używany przy typowych infekcjach. Brałam go na anginę, po 2 dniach ból gardła i gorączka zaczęły schodzić, więc działał wyraźnie. Nie rozwalił mi żołądka, czułam się tylko trochę zmęczona. Czyli nie jest to jakiś skrajnie ciężki lek, ale na pewno nie jest „słaby”.

Ja go miałam na zakażenie pęcherza i lekarz mówił, że to porządny antybiotyk o szerokim działaniu. Faktycznie po pierwszej–drugiej dobie było dużo lepiej. Myślę, że to taki solidny lek – nie „ostatnia deska ratunku”, ale zdecydowanie coś mocniejszego niż jakieś lekkie rzeczy na przeziębienie.