Duracef może być stosowany na bakteryjne zapalenie zatok, ale nie zadziała, jeśli zatoki są zajęte przez infekcję wirusową.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/duracef/ile-dni-bierze-sie-duracef/
Duracef może być stosowany na bakteryjne zapalenie zatok, ale nie zadziała, jeśli zatoki są zajęte przez infekcję wirusową.
Cześć, mam przepisany antybiotyk Duracef na zatoki (ból twarzy, żółta wydzielina z nosa, gorączka, przy schylaniu masakra). Nigdy go wcześniej nie brałam. Czy Duracef w ogóle działa na zatoki? Jak było u Was po tym leku?
Tak, Duracef jak najbardziej może działać na bakteryjne zapalenie zatok. Miałam go przepisany właśnie na zatoki – gęsta wydzielina, ból przy schylaniu, gorączka. Pierwszego dnia zero różnicy, ale po drugim–trzecim dniu ból głowy wyraźnie mniejszy i zaczęło się lepiej oczyszczać. To nie jest lek „na katar”, tylko właśnie na bakterie w zatokach, więc jeśli lekarz uznał, że to bakteryjne, to ten antybiotyk jest jak najbardziej w tym wskazaniu.
U mnie Duracef też był przepisany na zatoki i efekt był taki, że po ok. 48 godzinach zaczęło puszczać: mniej bolało przy schylaniu, wydzielina zrobiła się rzadsza, łatwiej było wydmuchać nos. To nie jest cud-tabletka, która działa po jednej dawce, ale przy typowym bakteryjnym zapaleniu zatok robi robotę. Jak objawy są typowo wirusowe (krótko trwający katar, bez gorączki, bez tego „łupania” w twarzy), to żaden antybiotyk nie pomoże, ale przy bakteryjnych zatokach Duracef jest normalnie stosowany.