Czy Trajenta powoduje chudnięcie?

Trajenta jest lekiem stosowanym w leczeniu cukrzycy typu 2. Jego głównym celem jest obniżanie poziomu cukru we krwi, a nie kontrolowanie masy ciała. Chociaż Trajenta może wpłynąć na wagę pacjenta, nie jest ona stosowana jako lek wspomagający chudnięcie.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/trajenta/czy-trajenta-powoduje-chudniecie/

Zaczęłam brać ten lek niedawno i zastanawiam się, czy ktoś z Was zauważył spadek wagi? Nie zmieniałam jakoś bardzo diety, ale odczuwam trochę mniejszy apetyt. Czy to może być od Trajenty? Jakie są Wasze doświadczenia?

U mnie to było tak… Zaczęłam brać Trajentę jakieś pół roku temu, bo już naprawdę nie dawałam rady z tym cukrem. Lekarz mówił, że to nowoczesny lek, bezpieczny i nie powoduje tycia – ale też nie miałam jakichś dużych nadziei, bo ja ogólnie całe życie walczę z wagą i nic się nie trzyma.

No i powiem Ci tak – u mnie jakby apetyt lekko się uspokoił, szczególnie jeśli chodzi o takie podjadanie wieczorami. Nie wiem, może to zbieg okoliczności, ale wcześniej po kolacji zawsze coś jeszcze musiałam przekąsić, a teraz potrafię po prostu nic. Waga zeszła mi przez pierwsze dwa miesiące o jakieś 3 kilo, bez żadnej diety cud. Jadłam normalnie – czyli po domowemu, czasem więcej, czasem mniej – ale bez tych napadów głodu.

Nie schudłam może spektakularnie, ale zauważyłam, że jak cukry się uregulowały, to i organizm zaczął trochę inaczej funkcjonować – mniej zmęczenia, więcej siły, to i człowiek miał siłę iść na spacer czy coś ogarnąć w domu.

Mam koleżankę, co też bierze Trajentę i u niej było podobnie – nie że lek jakoś sam odchudza, ale jak nie masz ciągłych skoków cukru, to mniej chce się jeść i mniej się tyje. Także u mnie na plus, ale wiadomo, każdy organizm inny.

Brałam Trajentę przez kilka miesięcy, też na cukrzycę typu 2. Miałam nadzieję, że pomoże z cukrem i że może coś się ruszy z tą wagą, bo ja odkąd urodziłam dzieci, to z kilogramami wojna nieustanna.

Na początku nic się nie działo. Cukry trochę spadły, to fakt. Ale jak myślałam, że schudnę – to niestety, w moim przypadku nie było mowy. Dopiero jak zaczęłam bardziej zwracać uwagę na to, co jem – mniej chleba, mniej smażonego, więcej zup warzywnych – to coś ruszyło. Ale to nie lek mnie odchudził, tylko moja praca.

Ale! Mam sąsiada, starszy pan, samotny, też bierze Trajentę, i on schudł prawie 10 kilo. Ale u niego to bardziej z tego, że jak zaczął brać lek, to miał jakieś delikatne problemy z apetytem – mówił, że nie chciało mu się jeść i w sumie to był zadowolony, bo wcześniej dużo podjadał.

Więc jak pytasz, czy Trajenta odchudza – to chyba nie tak, że sama z siebie, ale może pomóc, bo reguluje cukier, zmniejsza łaknienie, no i człowiek nie ma takich zjazdów energetycznych po jedzeniu. Ale cudów nie ma – jak jesz dużo i tłusto, to nawet najlepszy lek nie pomoże.

U mnie to był dopiero początek, jak dorzuciłam do tego spacery i trochę ogarnęłam talerz, to zaczęłam widzieć różnicę. Także głowa do góry – może nie schudniesz od samej Trajenty, ale z jej pomocą łatwiej będzie utrzymać cukier i ruszyć z wagą. Trzymam kciuki!