Fluoksetyna może powodować tycie, szczególnie podczas długotrwałego stosowania, ale przeciętnie ma dość neutralny wpływ na masę ciała i zwykle powoduje mniejszy przyrost wagi niż niektóre inne leki z grupy SSRI. W pierwszych tygodniach terapii częściej obserwuje się wręcz spadek apetytu i niewielkie chudnięcie.
Czy ktoś z Was zauważył wyraźne tycie po Fluoksetynie? Mam 21 lat i biorę ją już około 5 lat. Zaczynałam od 10 mg, a przez ostatnie kilka lat brałam 20 mg. Teraz stopniowo schodzę z powrotem do 10 mg.
Najbardziej zastanawia mnie moja waga. Przez mniej więcej ostatnie 2 lata przybyło mi ponad 11 kg. Wrzucam zrzut z aplikacji, w której zapisuję wagę, bo dopiero kiedy spojrzałam na cały wykres, dotarło do mnie, jak duża jest różnica.
Nie mam wrażenia, że to jest takie zwykłe przytycie. Czuję się bardziej napuchnięta i wzdęta, jakbym zatrzymywała więcej wody. Oczywiście moja dieta nie zawsze jest idealna, ale też nie zmieniła się aż tak bardzo, żeby tłumaczyło to cały wzrost.
Czy ktoś miał podobnie podczas długiego stosowania Fluoksetyny? A osoby, które później ją odstawiły – zauważyły, że masa ciała zaczęła wracać do wcześniejszego poziomu?
Mam dokładnie ten sam problem. Ostatnio byłam na kontroli i gdy zapytano mnie o wagę, podałam wartość o jakieś 9 kg niższą niż ta, która faktycznie wyszła na wadze. Byłam w szoku, bo kompletnie nie spodziewałam się aż takiej różnicy.
No właśnie! Studiuję, więc wiadomo, czasami jem więcej śmieciowego jedzenia, ale bez przesady. Ten wzrost jest dla mnie zupełnie nieproporcjonalny do tego, jak jem. Najbardziej chciałabym po prostu znowu czuć się normalnie we własnym ciele.
U mnie było około 14 kg na plusie podczas Fluoksetyny. Z tego co wiem, ten lek uchodzi raczej za jeden z bardziej neutralnych dla wagi antydepresantów, ale najwyraźniej nie oznacza to, że u każdego tak będzie.
Ja przytyłam około 9 kg. Później próbowałam schudnąć i szło mi bardzo wolno. Dopiero kilka miesięcy po odstawieniu Fluoksetyny zauważyłam, że masa zaczęła dużo łatwiej spadać. Oczywiście nie mam pewności, czy to był właśnie lek, ale różnica była zauważalna.
U mnie po około 1,5 roku na 10 mg było ponad 9 kg więcej. Najgorsze jest to, że Fluoksetyna bardzo pomogła mi na lęk i OCD, więc z jednej strony chciałabym ją odstawić przez wagę, a z drugiej boję się powrotu wcześniejszych objawów.
Dla równowagi – ja biorę Fluoksetynę od naprawdę wielu lat i nigdy przez nią nie przytyłam. Każdy reaguje inaczej. U mnie znacznie gorzej pod tym względem działały inne leki przeciwdepresyjne.
Brałam ją około 6 lat i również sporo przytyłam. Dwa lata temu odstawiłam i u mnie waga zaczęła później wyraźnie spadać. Jednocześnie przez część tych lat miałam sporo stresu i innych rzeczy w życiu, więc trudno mi powiedzieć, ile dokładnie było winy samego leku.
U mnie 10 mg, później 20 mg, a następnie 30 mg. W ciągu ostatniego roku doszło około 9 kg, a jestem raczej drobnej budowy, więc bardzo to widać. Też zastanawiam się, czy po zmniejszeniu dawki część tej wagi zejdzie.