Unidox Solutab to lek dostępny w formie tabletek do rozpuszczania w wodzie. Stosowanie tego leku powinno zawsze odbywać się zgodnie z zaleceniami lekarza. Poniżej znajdują się ogólne wytyczne dotyczące przyjmowania Unidox Solutab:
Co robicie, żeby poradzić sobie z Unidoxem? Mnie po nim robi się niedobrze – mdli mnie, czuję się ociężała i aż zbiera mi się na wymioty. Szukałam informacji na ten temat, ale wątków w internecie jest niewiele, a dodatkowo pojawiają się sprzeczne opinie, np. dotyczące spożywania jogurtów, mleka czy przetworów mlecznych.
Przyznam, że bez jedzenia nie jestem w stanie go przyjąć, bo jest jeszcze gorzej. Problem w tym, że stosuję dietę bezwęglowodanową, więc moje możliwości są ograniczone – jem zazwyczaj coś na bazie jajek, jogurtu itp. Czy ktoś ma doświadczenie z taką sytuacją? Może wiecie, czy można jeść takie rzeczy przed Unidoxem? Albo macie jakieś inne sprawdzone sposoby, które pomagają go przetrwać?
Spróbuj rozpuścić tabletkę w wodzie – może to pomoże zmniejszyć uczucie mdłości. Zdecydowanie lepiej też przyjmować Unidox po jedzeniu.
Co do łączenia go z nabiałem lub innymi produktami zawierającymi dwuwartościowe metale (wapń, magnez), spotkałam się z różnymi opiniami. Jedni twierdzą, że tetracykliny w ogóle nie powinny być przyjmowane w pobliżu takich pokarmów, inni natomiast, że doksycyklina jest wyjątkiem i ten problem jej nie dotyczy, bo dotyczy głównie klasycznej tetracykliny.
Osobiście przyjęłam to drugie podejście – coś przecież trzeba jeść!
Ja zawsze przyjmuję Unidox z solidnym posiłkiem. Ponieważ jest to lek dość agresywny dla przewodu pokarmowego, koniecznie trzeba popić go dużą ilością wody lub rozpuścić w wodzie przed spożyciem. Ważne jest też, aby przez co najmniej godzinę po przyjęciu Unidoxu nie kłaść się – może to zapobiec podrażnieniom ściany żołądka. Dzięki stosowaniu się do tych zasad, na szczęście nie mam żadnych nieprzyjemnych skutków ubocznych.
Z tego, co czytałam, przyjmowanie Unidoxu w trakcie posiłku z nabiałem osłabia jego działanie, ponieważ zmniejsza wchłanianie leku. Mój lekarz również podkreślał, żeby unikać łączenia Unidoxu z nabiałem.