Tak, Unidox Solutab (doksykliny) jest często stosowany w leczeniu trądziku, szczególnie w przypadku trądziku związanego z bakteriami.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/unidox-solutab/czy-unidox-solutab-pomaga-na-tradzik/
Tak, Unidox Solutab (doksykliny) jest często stosowany w leczeniu trądziku, szczególnie w przypadku trądziku związanego z bakteriami.
Za miesiąc mam ślub, a u mnie nagle pojawił się trądzik dorosłych – pierwszy raz w życiu.
Straciłam całą pewność siebie, dosłownie boję się tych wszystkich zdjęć, które będą robione w dniu ślubu. Zawsze miałam idealnie czystą cerę, kiedyś nawet pracowałam jako modelka… a teraz patrzę w lustro i czuję się najgorzej w życiu.
Wczoraj byłam u dermatolożki i przepisała mi Unidox Solutab, właśnie na ten czas przed ślubem.
Czy ktoś z Was miał doświadczenia z Unidoxem przy trądziku? Strasznie się boję brać ten lek, ale jestem już tak zdesperowana, że wezmę wszystko, co może uratować mi skórę przed tym ważnym dniem.
Dziękuję z góry za każde słowo wsparcia i rady.
Brałam Unidox Solutab z powodu trądziku różowatego i powiem szczerze – już po dwóch tygodniach zniknęły nie tylko zmiany związane z różowatym, ale też wszystkie drobne wypryski, które gdzieś tam się jeszcze pojawiały.
Mój były partner stosował Unidox na zwykły trądzik i efekt miał bardzo podobny – szybka poprawa, szczególnie jeśli chodzi o stany zapalne.
Pierwsze różnice naprawdę widać już w ciągu kilkunastu dni, ale ważne jest, żeby brać lek po jedzeniu. Ja zazwyczaj popijałam go dużą szklanką wody albo białkowym shake’iem – bo na pusty żołądek może powodować lekkie mdłości.
Unidox Solutab niestety nie pomógł mi na trądzik, a do tego narobił sporo innych problemów. Mimo że brałam go zgodnie z zaleceniami – zawsze po jedzeniu, z probiotykiem, piłam dużo wody – to i tak skończyło się na tym, że miałam problemy z jelitami, nawracające infekcje grzybicze i refluks (GERD), z którym męczyłam się jeszcze długo po zakończeniu kuracji. Nie chcę nikogo zniechęcać, bo każdemu działa inaczej, ale u mnie niestety Unidox zrobił więcej szkody niż pożytku. Życzę powodzenia i mam nadzieję, że u Ciebie zadziała lepiej.
Naprawdę traktuj poważnie ostrzeżenia dotyczące słońca!
Lekarz przepisał mi Unidox Solutab przed moim ślubem, ale niestety musiałam przerwać kurację po trzech dniach. Moja skóra zrobiła się niesamowicie wrażliwa na promienie UV – mimo że to była wiosna, pojawiła się pełnoobjawowa wysypka na rękach i brzuchu.
Wystarczyło, że wyszłam na chwilę na zewnątrz, nawet samo prowadzenie auta przez szybę wywołało reakcję.
Jeśli planujesz brać ten lek – zakrywaj ciało, stosuj wysoki filtr SPF, noś długie rękawy. To nie jest żart, skóra naprawdę może zareagować bardzo ostro, nawet bez bezpośredniego opalania się.
Unidox Solutab to naprawdę mocny antybiotyk i jeśli zdecydujesz się go brać, to warto podejść do tego bardzo świadomie, żeby uniknąć nieprzyjemnych skutków ubocznych. Ja byłam na nim przez trzy tygodnie we wrześniu, kiedy leczyłam boreliozę – i powiem szczerze, że to było intensywne doświadczenie.
Po pierwsze: jedzenie. Zawsze zjadaj coś konkretnego tuż przed tabletką – nie byle co, ale coś treściwego, co zostanie w żołądku. U mnie świetnie sprawdzała się saszetka owsianki – lek dzięki temu nie podrażniał tak żołądka i nie powodował nudności.
Po drugie: probiotyki. Doxy, czyli doksycyklina w Unidoxie, niszczy florę bakteryjną, także tę dobrą. Dlatego brałam codziennie probiotyk, ale koniecznie z minimum 3–4 godzinnym odstępem od samego leku, żeby nie niwelować jego działania.
Po trzecie: minerały. Absolutnie unikałam produktów i suplementów z magnezem, żelazem czy wapniem (powyżej 100 mg) w ciągu dwóch godzin przed i po zażyciu leku – bo te składniki zaburzają wchłanianie doksycykliny.
Po czwarte: słońce. To naprawdę ważne – doksycyklina zwiększa wrażliwość na promienie UV, nawet przez szybę samochodu czy w pochmurny dzień. Miałam na sobie filtr SPF, siedząc w domu, i unikałam wyjść w pełne słońce, bo można się bardzo łatwo i boleśnie poparzyć. Warto też wiedzieć, że może się pojawić szybsze przegrzewanie i odwodnienie – coś w rodzaju wyczerpania cieplnego.
Po piąte: alkohol. Niby oczywiste, ale powtórzę – żadnego alkoholu podczas antybiotykoterapii, bo to może obciążyć wątrobę i zniweczyć całe leczenie.
Unidox Solutab działa, ale to naprawdę silny lek i trzeba się z nim obchodzić z szacunkiem. Dobre przygotowanie i dyscyplina przy jego stosowaniu robią ogromną różnicę.