Nie, Xarelto nie powinno być stosowane co drugi dzień, chyba że taki schemat został zalecony przez lekarza prowadzącego.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/xarelto/o-jakiej-porze-dnia-brac-xarelto
Nie, Xarelto nie powinno być stosowane co drugi dzień, chyba że taki schemat został zalecony przez lekarza prowadzącego.
Moja babcia zaczęła niedawno leczenie Xarelto z powodu przewlekłej migotania przedsionków i martwimy się o ryzyko krwawień przy codziennym stosowaniu tego leku. Czy ktoś z was miał doświadczenie z przyjmowaniem Xarelto co drugi dzień, zamiast codziennie? Czy to jest bezpieczne, czy zawsze trzeba się trzymać zaleceń lekarza dotyczących codziennej dawki?
Sam miałem podobne pytania po tym, jak mojemu ojcu przepisano ten lek. Xarelto jest bardzo skutecznym lekiem przeciwzakrzepowym, ale jak każde leczenie, ma swoje ryzyka.
Kiedy ojciec zaczął przyjmować Xarelto, też zastanawialiśmy się nad możliwością zmniejszenia dawkowania, aby ograniczyć ryzyko krwawień. Porozmawiałem na ten temat z kilkoma lekarzami i każdy z nich podkreślał, że ściśle należy przestrzegać zaleceń dotyczących dawkowania. Xarelto działa najlepiej, gdy jest przyjmowane codziennie, ponieważ zapewnia stały poziom leku we krwi, co jest kluczowe dla zapobiegania zakrzepom.
W jednym przypadku, lekarz wspomniał o możliwości dostosowania dawkowania w bardzo specyficznych okolicznościach, ale zawsze pod jego ścisłym nadzorem i regularnym monitorowaniem stanu zdrowia pacjenta. W przypadku mojego ojca, zdecydowaliśmy się na przestrzeganie standardowego schematu dawkowania, co na szczęście okazało się skuteczne i bez większych komplikacji.
Z mojego doświadczenia wynika, że jakiekolwiek zmiany w leczeniu, zwłaszcza takim, które dotyczy krzepliwości krwi, powinny być dokładnie omówione i zatwierdzone przez lekarza prowadzącego. Samodzielne eksperymentowanie z dawkowaniem może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Najlepiej, aby twoja babcia skonsultowała się ze swoim lekarzem i razem zdecydowali o najlepszym planie leczenia.
Życzę twojej babci zdrowia i mam nadzieję, że znajdziecie najlepsze rozwiązanie, które będzie zarówno bezpieczne, jak i skuteczne!