Czy Xarelto można brać co drugi dzień?

Nie, Xarelto nie powinno być stosowane co drugi dzień, chyba że taki schemat został zalecony przez lekarza prowadzącego.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/xarelto/o-jakiej-porze-dnia-brac-xarelto

Moja babcia zaczęła niedawno leczenie Xarelto z powodu przewlekłej migotania przedsionków i martwimy się o ryzyko krwawień przy codziennym stosowaniu tego leku. Czy ktoś z was miał doświadczenie z przyjmowaniem Xarelto co drugi dzień, zamiast codziennie? Czy to jest bezpieczne, czy zawsze trzeba się trzymać zaleceń lekarza dotyczących codziennej dawki?

Sam miałem podobne pytania po tym, jak mojemu ojcu przepisano Xarelto 20 mg. Na początku też kombinowaliśmy w głowie, czy skoro to lek przeciwzakrzepowy i może zwiększać ryzyko krwawień, to może bezpieczniej byłoby brać go rzadziej, np. co drugi dzień. Ale im więcej o tym czytaliśmy, tym bardziej wychodziło, że przy takim leku nie powinno się samemu zmieniać schematu.

Na zdjęciu wrzucam fragment ulotki z działem „Dawkowanie”. Widać tam jasno, że przy Xarelto 20 mg jest informacja o stosowaniu 20 mg raz na dobę, czyli normalnie codziennie, a nie co drugi dzień. I właśnie to jest najważniejsze — ten lek ma działać regularnie, żeby utrzymywać ochronę przeciwzakrzepową. Jeśli ktoś bierze go co drugi dzień na własną rękę, to może mieć okresy, w których ochrona przed zakrzepem jest za słaba.

U mojego ojca temat pojawił się dlatego, że miał kilka siniaków i baliśmy się, czy dawka nie jest za mocna. Ale z tego, co zrozumieliśmy, rozwiązaniem nie jest samodzielne omijanie tabletek. Jeżeli pojawiają się krwawienia, duże siniaki, osłabienie albo inne niepokojące objawy, to trzeba ocenić, czy dawka jest odpowiednia, czy nie ma interakcji z innymi lekami, czy nerki pracują dobrze i czy nie dochodzi do krwawienia. Samo branie „co drugi dzień” może wyglądać rozsądnie na chłopski rozum, ale przy lekach przeciwzakrzepowych to może być ryzykowne.

U nas ostatecznie ojciec został przy dawkowaniu zgodnym z ulotką i zaleconym schematem, czyli regularnie, codziennie. Pilnowaliśmy tylko, żeby brał tabletkę o podobnej porze i żeby nie mieszał tego z lekami przeciwbólowymi typu ibuprofen, ketoprofen czy naproksen bez zastanowienia, bo to może zwiększać ryzyko krwawień. Bardziej zwracaliśmy uwagę na objawy typu krew z nosa, krew w moczu, czarne stolce, duże krwiaki albo mocne osłabienie.

Moim zdaniem przy Xarelto najgorsze, co można zrobić, to samemu uznać: „będę brał rzadziej, bo będzie bezpieczniej”. To nie musi być bezpieczniej — może być po prostu mniej skutecznie. Jeśli na ulotce jest dawkowanie raz na dobę, to znaczy raz dziennie, a nie raz na dwa dni. Przy takim leczeniu lepiej nie robić własnych eksperymentów, bo konsekwencją może być nawrót zakrzepicy, zator albo udar, zależnie od tego, z jakiego powodu lek został przepisany.