Tak, Zahron jest lekiem z grupy statyn, przeznaczonym do obniżania poziomu cholesterolu. Statyny, do których należy Zahron, działają przez hamowanie działania enzymu HMG-CoA reduktazy, który jest kluczowy w procesie syntezy cholesterolu w wątrobie. To prowadzi do obniżenia całkowitego poziomu cholesterolu LDL (zwanego „złym” cholesterolem), trójglicerydów oraz do podniesienia poziomu cholesterolu HDL („dobrego” cholesterolu) w osoczu krwi.
Mam pytanie do osób które trochę ogarniają temat cholesterolu i leków. Czy Zahron to statyna? Lekarz przepisał mi ten lek na wysoki cholesterol, ale przyznam szczerze że dopiero w domu zaczęłam czytać o tym wszystkim i trochę się pogubiłam.
Mam 44 lata i pierwszy raz w życiu dostałam lek na cholesterol. Zawsze myślałam że takie rzeczy dotyczą raczej starszych osób, a tu nagle w badaniach wyszło że cholesterol jest sporo powyżej normy. Lekarz powiedział że to niestety teraz bardzo częste i że lepiej reagować wcześniej.
W domu zaczęłam czytać w internecie i wszędzie pojawia się słowo statyny. Jedni piszą że są bardzo skuteczne, inni że mają dużo skutków ubocznych i trochę mnie to zestresowało. Dlatego chciałam zapytać osoby które biorą ten lek – czy Zahron to właśnie statyna czy coś innego?
Tak, z tego co wiem to Zahron należy do statyn. Ja też go biorę od jakiegoś czasu, bo miałem bardzo wysoki cholesterol. U mnie sytuacja wyglądała tak, że przez lata w ogóle nie robiłem badań. Dopiero jak w pracy była jakaś akcja zdrowotna to zrobiłem lipidogram i okazało się że wyniki są słabe.
Lekarz powiedział że to dość typowe – człowiek czuje się normalnie, a cholesterol rośnie latami i nie daje żadnych objawów. Właśnie dlatego często przepisują statyny, bo to jedna z najczęściej stosowanych grup leków na cholesterol.
Na początku też się trochę bałem, bo w internecie można przeczytać różne historie. Ale powiem Ci że u mnie po kilku miesiącach wyniki bardzo się poprawiły. Cholesterol spadł i lekarz był zadowolony.
Przy okazji zacząłem trochę zmieniać styl życia – mniej tłustego jedzenia, więcej ruchu. I powiem szczerze że to też zrobiło dużą różnicę. Więc z mojego doświadczenia wynika, że Zahron to statyna, ale dużo zależy też od tego jak człowiek żyje na co dzień.
U mnie to było kilka lat temu. W rodzinie mamy sporo problemów z cholesterolem. Moja mama też brała statyny i mówiła że to bardzo często przepisywane leki. Lekarz jej tłumaczył że pomagają obniżyć zły cholesterol i dzięki temu zmniejszają ryzyko zawału czy udaru.
Na początku byłam sceptyczna, bo człowiek jak zaczyna brać jakiś lek na stałe to zawsze ma trochę obaw. Ale z czasem zobaczyłam że wyniki badań naprawdę się poprawiły.