Zentel jest lekiem przeciwpasożytniczym, który działa na różne rodzaje pasożytów, takich jak owsiki, glisty, nicienie, tasiemce i inne. Zentel jest skuteczny w zwalczaniu dorosłych pasożytów oraz ich larw, ale jego działanie na jaja pasożytów jest słabsze. Zentel nie działa bezpośrednio na jaja pasożytów, ale niszczy dorosłe postacie pasożytów, co uniemożliwia ich rozmnażanie i dalszy rozwój.
Hej, mam pytanie do doświadczonych rodziców i wszystkich, którzy walczyli z tym obrzydlistwem. Czy Zentel zabija jaja owsików? Bo już mam dość… Młody zaczął się drapać po pupie, szczególnie w nocy. Myślałam, że może jakaś alergia, ale potem poczytałam i wszystko wskazuje na owsiki. No i panika – bo skoro ma on, to pewnie i reszta rodziny jest w to wciągnięta. Poszłam do lekarza, powiedział, że możemy dać Zentel, ale nie wytłumaczył mi do końca, czy on działa na same robale, czy też niszczy jaja.
A ja już się boję, że nawet jak go podam, to za chwilę znowu będziemy w tym samym miejscu, bo te jaja wszędzie latają – na pościeli, na zabawkach, na ubraniach! Macie jakieś doświadczenia? Jak to wygląda w praktyce? I jak skutecznie pozbyć się tego paskudztwa z domu?
Przechodziłam przez to TRZY razy i powiem Ci jedno – owsiki to skurczybyki! Niestety, Zentel nie zabija jaj owsików – działa na dorosłe robale, ale te przeklęte jaja to inna bajka. One mogą przetrwać na pościeli, dywanach, zabawkach, a potem dziecko wkłada palce do buzi i infekcja od nowa.
Ja u mojej córy przerobiłam wszystko – Zentel, Pyrantelum, nawet babcine metody z czosnkiem (nic nie pomogło, a tylko śmierdziało w domu). Po lekach było lepiej, ale potem znowu nawrót, bo dzieciaki w przedszkolu non stop to roznosiły. Więc oprócz leczenia musisz robić generalne porządki.
Co u mnie pomogło? Pranie WSZYSTKIEGO na 90 stopni, pościel co dwa dni zmieniana, zabawki codziennie przemywane. I co najważniejsze – obcięłam jej paznokcie na krótko i kazałam myć ręce sto razy dziennie. Dopiero po takim combo udało nam się tego pozbyć na dobre.
Także podaj Zentel, ale nie licz, że załatwi sprawę raz na zawsze – jaja owsików trzeba wytępić w domu mechanicznie, bo inaczej walka będzie trwała miesiącami!
U nas też to było… Matko kochana, co to była za wojna! Trójka dzieci i wszyscy z owsikami.
Zentel pomaga na dorosłe owsiki, ale jaja niestety trzeba samemu wyeliminować. One są malutkie i leciutkie, mogą się unosić w powietrzu i osiadać na wszystkim – łóżko, zabawki, ręczniki, nawet firanki! Dlatego oprócz leczenia musisz wprowadzić rygor w domu:
Pościel i pidżamy – codziennie zmieniaj i pierz na gorąco.
Ręczniki – tylko raz użyte, od razu do prania.
Paznokcie – krótkie, żeby jajka nie zostawały pod nimi.
Sprzątanie – odkurzanie dywanów i przecieranie wszystkiego wilgotną szmatką (suchy kurz może roznosić jaja).
Ręce, ręce, ręce! – mycie mydłem, najlepiej antybakteryjnym, zwłaszcza przed jedzeniem.
U nas pierwsza kuracja Zentelem pomogła, ale po 3 tygodniach było to samo. Dopiero jak połączyłam lek z totalnym czyszczeniem domu, udało się wygrać tę walkę. Więc nie licz, że sam Zentel Ci to załatwi – musisz z nim współpracować. Ale spokojnie, da się to pokonać!