Czym zmyć Argosulfan?

Aby zmyć Argosulfan, należy umyć dotknięty obszar skóry wodą i łagodnym mydłem, a następnie delikatnie osuszyć. Można również użyć soli fizjologicznej lub specjalnych preparatów do zmywania opatrunków, które są dostępne w aptekach.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/argosulfan/czym-zmyc-argosulfan

Czy przed nałożeniem nowej warstwy Argosulfanu trzeba zmywać poprzednią?

Kilka dni temu oparzyłam wewnętrzną stronę przedramienia gorącą parą podczas odcedzania makaronu. Początkowo skóra była tylko mocno zaczerwieniona, ale później pojawił się pęcherz, który następnego dnia sam pękł. W nocnej opiece ranę oczyszczono i dostałam Argosulfan do stosowania rano oraz wieczorem.

Krem po kilku godzinach wysycha i tworzy na skórze grubszą, białawą warstwę. Miejscami miesza się też z niewielką ilością przezroczystego płynu wypływającego z rany. Do tej pory przed każdym kolejnym smarowaniem zwilżałam gazę solą fizjologiczną i bardzo delikatnie usuwałam pozostałości starego kremu. Boję się jednak, że przy takim przemywaniu mogę uszkodzić świeżą, bardzo delikatną skórę.

W ulotce przeczytałam, że rana powinna pozostawać pokryta Argosulfanem przez cały czas leczenia. Nie wiem, czy należy to rozumieć w ten sposób, że nie powinno się zmywać poprzedniej warstwy, tylko uzupełniać krem w miejscach, z których się wytarł. Czy jednak rano i wieczorem powinno się oczyścić ranę i nałożyć całkowicie świeżą warstwę?

Czy stary krem trzeba usunąć dokładnie, czy wystarczy zebrać tylko to, co łatwo odchodzi? Co zrobić, jeżeli zaschnięta warstwa albo opatrunek zaczynają przyklejać się do rany? Załączam zdjęcie fragmentu ulotki, ponieważ właśnie ten zapis mnie zmylił, oraz zdjęcie kremu, którego używam.

Przed planowanym nałożeniem świeżej warstwy lepiej delikatnie oczyścić ranę z pozostałości starego kremu, zamiast przez kilka dni dokładać kolejne warstwy na zaschnięty Argosulfan. Nie oznacza to jednak, że trzeba wszystko zeskrobywać aż do zupełnie czystej skóry.

Najłagodniej zrobić to solą fizjologiczną. Jałową gazę można porządnie zwilżyć, przyłożyć na chwilę do zaschniętego kremu i poczekać, aż warstwa zmięknie. Następnie należy zebrać tylko to, co odchodzi bez oporu, bez tarcia i szorowania rany. Jeżeli jakaś część mocno się trzyma, lepiej jej nie odrywać na siłę.

Zapis z ulotki rozumiem w ten sposób, że rana nie powinna pozostawać sucha i odsłonięta pomiędzy kolejnymi aplikacjami. Jeśli krem w ciągu dnia się wytrze albo przesunie, odkryte miejsce pokrywa się świeżą warstwą. Przy normalnej zmianie opatrunku można natomiast delikatnie usunąć stary krem, zebrać nadmiar soli przez przykładanie gazy i nałożyć nową warstwę. Gdy opatrunek się przyklei, przed zdjęciem trzeba go dobrze namoczyć solą fizjologiczną, a nie odrywać na sucho.

Miałam podobny problem po oparzeniu uda gorącą blachą z piekarnika. Na początku nakładałam świeży Argosulfan na poprzednią warstwę, bo również przeczytałam, że rana ma być cały czas pokryta kremem. Po dwóch dniach zrobiła się jednak gruba, zaschnięta skorupa z kremu i wydzieliny, a podczas zmiany opatrunku wszystko zaczynało się przyklejać.

Później zaczęłam przykładać na kilka minut gazę mocno nasączoną solą fizjologiczną. Argosulfan miękł i schodził wtedy jak biała, tłusta warstwa. Usuwałam wyłącznie to, co samo odchodziło, a reszty nie próbowałam zdrapywać. Po oczyszczeniu nakładałam świeży krem i zakładałam luźny, nieprzywierający opatrunek.

U mnie takie postępowanie sprawdziło się zdecydowanie lepiej niż dokładanie kremu jeden na drugi. Rana zamknęła się po mniej więcej kilkunastu dniach i nie doszło do ponownego zerwania tworzącego się naskórka. Trzeba tylko obserwować, czy zaczerwienienie nie zaczyna wychodzić poza miejsce oparzenia, ból ponownie się nie nasila oraz czy nie pojawia się gęsta albo nieprzyjemnie pachnąca wydzielina.