Dawkowanie Dalacin C 300 na ból zęba

Dalacin C 300 mg stosuje się w przypadku infekcji zębów, szczególnie przy ropniach lub stanach zapalnych, które powodują ból. Zazwyczaj zaleca się dawkę 300 mg co 6–8 godzin, czyli 3–4 razy na dobę.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/dalacin-c/jakie-dawkowanie-dalacin-c-300-na-bol-zeba

Cześć wszystkim!
Dentysta przepisał mi Dalacin C 300 mg na ból zęba związany z infekcją. Powiedział, żeby brać co 8 godzin, ale zapomniałem dopytać, jak długo stosować ten antybiotyk i czy coś jeszcze powinienem wiedzieć podczas jego przyjmowania. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenie? Jak długo stosowaliście ten lek i czy mieliście jakieś skutki uboczne? Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Brałem Dalacin C 300 mg kilka miesięcy temu, też na ból zęba związany z ropniem. Miałem podobne zalecenie – 300 mg co 8 godzin. Mój dentysta mówił, żeby kuracja trwała 5–7 dni, ale w moim przypadku ból ustąpił już po 3 dniach. Mimo to dokończyłem pełny tydzień leczenia, bo lekarz ostrzegał, że przerwanie kuracji może prowadzić do nawrotu infekcji.

Co do skutków ubocznych – u mnie pojawiły się lekkie problemy z żołądkiem, szczególnie biegunka, ale to minęło, kiedy zacząłem jeść więcej jogurtów probiotycznych. Też ważne, żebyś nie brał tego na pusty żołądek, bo może podrażniać żołądek.

Aha, i pamiętaj, żeby pić dużo wody – dentysta mnie ostrzegał, że Dalacin może powodować problemy z przełykiem, jeśli się go nie popije odpowiednio dużą ilością płynu. Powodzenia, mam nadzieję, że szybko poczujesz ulgę! :blush: