Dalacin C 300 mg stosuje się w przypadku infekcji zębów, szczególnie przy ropniach lub stanach zapalnych, które powodują ból. Zazwyczaj zaleca się dawkę 300 mg co 6–8 godzin, czyli 3–4 razy na dobę.
Cześć wszystkim!
Dentysta przepisał mi Dalacin C 300 mg na ból zęba związany z infekcją. Powiedział, żeby brać co 8 godzin, ale zapomniałem dopytać, jak długo stosować ten antybiotyk i czy coś jeszcze powinienem wiedzieć podczas jego przyjmowania. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenie? Jak długo stosowaliście ten lek i czy mieliście jakieś skutki uboczne? Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Brałem Dalacin C 300 mg kilka miesięcy temu, też na ból zęba związany z ropniem. Miałem podobne zalecenie – 300 mg co 8 godzin. Mój dentysta mówił, żeby kuracja trwała 5–7 dni, ale w moim przypadku ból ustąpił już po 3 dniach. Mimo to dokończyłem pełny tydzień leczenia, bo lekarz ostrzegał, że przerwanie kuracji może prowadzić do nawrotu infekcji.
Co do skutków ubocznych – u mnie pojawiły się lekkie problemy z żołądkiem, szczególnie biegunka, ale to minęło, kiedy zacząłem jeść więcej jogurtów probiotycznych. Też ważne, żebyś nie brał tego na pusty żołądek, bo może podrażniać żołądek.
Aha, i pamiętaj, żeby pić dużo wody – dentysta mnie ostrzegał, że Dalacin może powodować problemy z przełykiem, jeśli się go nie popije odpowiednio dużą ilością płynu. Powodzenia, mam nadzieję, że szybko poczujesz ulgę!