DicloDuo Combi a alkohol

Alkoholu po DicloDuo Combi lepiej unikać. Połączenie zwiększa ryzyko podrażnienia żołądka, krwawień i nasilenia działań niepożądanych.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/dicloduo-combi/czy-po-dicloduo-combi-mozna-pic-alkohol/

Biorę DicloDuo Combi od kilku dni na bóle pleców i stawów. Wszystko niby ok, ale zbliżają się urodziny w rodzinie i wiadomo – czy przy tym leku można wypić alkohol, chociaż kieliszek wina albo jedno piwo? Wiem, że każdy organizm inny, ale jak to było u Was? Ktoś pił i nic się nie działo, czy raczej lepiej sobie odpuścić?

Ja brałam DicloDuo Combi prawie miesiąc i szczerze mówiąc bałam się alkoholu. Raz byłam na imieninach u siostry, wypiłam pół kieliszka wina i już czułam taki dziwny ucisk w żołądku. Nic strasznego, ale nie było to przyjemne. Potem znajoma mi powiedziała, że jej mąż po tym leku i piwie miał taką zgagę, że pół nocy nie spał. Od tamtej pory odpuszczałam, bo jednak zdrowie ważniejsze. Lek działał fajnie na ból, więc szkoda było sobie to popsuć jednym drinkiem.

U mnie sytuacja trochę inna, bo ja wypiłam jedno piwo przy grillu i niby nic się nie stało, ale następnego dnia czułam się jakaś taka rozbita. Nie wiem, czy to od alkoholu, czy od leku, ale miałam ból brzucha i zero apetytu. Od razu mi się przypomniało, jak kiedyś po innych tabletkach żołądek mi wysiadł. Teraz już wolę nie mieszać. Moja mama zawsze mówi, że „jak bierzesz tabletki, to alkoholu nie ruszaj”, i coś w tym jest. Może nie każdego ruszy, ale jak ruszy, to już za późno na żale.