Czy przy Diclovit można pić alkohol?

Nie, nie zaleca się picia alkoholu podczas leczenia Diclovitem. Spożywanie alkoholu w trakcie terapii Diclovitem może nasilać potencjalne działania niepożądane leku, takie jak problemy z żołądkiem, uszkodzenie wątroby, czy zwiększone ryzyko krwawienia. Alkohol, będący substancją o działaniu rozluźniającym i rozszerzającym naczynia krwionośne, może również negatywnie wpływać na skuteczność działania przeciwzapalnego i przeciwbólowego Diclovitu, zmniejszając jego efektywność. Ponadto, interakcje między alkoholem a diklofenakiem (substancją czynną w Diclovice) mogą prowadzić do nieprzewidywalnych reakcji organizmu, dlatego zaleca się całkowite unikanie alkoholu w okresie leczenia tym lekiem.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/diclovit/czy-przy-diclovit-mozna-pic-alkohol/

Mam takie może trochę głupie pytanie, ale wolę zapytać ludzi, którzy już to brali. Dostałam ostatnio od lekarza Diclovit na ból kręgosłupa (rwa kulszowa chyba, bo ból idzie od pleców do nogi). Biorę go dopiero drugi dzień i faktycznie trochę pomaga. Problem jest taki, że w weekend mamy urodziny u siostry i wiadomo jak to wygląda – tort, kolacja, potem jakieś wino albo drink.

I teraz się zastanawiam czy przy Diclovit można w ogóle pić alkohol, czy raczej absolutnie nie. A jeśli nie w trakcie brania, to ile trzeba odczekać po ostatniej tabletce? Jedni mówią że dzień, inni że w ogóle nie wolno mieszać z alkoholem.

Miałam taką sytuację, że plecy mi siadły po sprzątaniu i lekarz rodzinny przepisał właśnie ten lek. Pomagał naprawdę dobrze, ale od razu mi powiedział, żebym z alkoholem uważała, bo to jest coś w stylu mocniejszego przeciwbólowego z grupy przeciwzapalnych i żołądek może dostać po dupie.

Ja zrobiłam tak, że po prostu nie piłam w trakcie brania, bo brałam chyba 5 dni. A potem po ostatniej kapsułce odczekałam dobę i dopiero następnego dnia wypiłam lampkę wina u znajomych. Nic mi nie było, ale też nie przesadzałam – jedna lampka i koniec.

Szczerze mówiąc ja mam wrażliwy żołądek i już kiedyś po ibuprofenie z alkoholem miałam pieczenie w żołądku, więc teraz dmucham na zimne. Diclovit jest chyba jeszcze trochę mocniejszy. Tak że moim zdaniem najrozsądniej nie pić podczas brania, a po ostatniej tabletce poczekać dzień i wtedy ewentualnie coś małego.

Ja co prawda Diclovit brałem tylko raz, ale trochę o tym rozmawiałem z kolegą farmaceutą, bo też miałem podobny dylemat. Miałem rwę kulszową po dźwiganiu w pracy i dostałem Diclovit plus jakieś witaminy B. Ból przeszedł po paru dniach, ale pamiętam że też wypadła wtedy impreza u znajomego.

Z tego co mi tłumaczył kolega, problem nie jest taki, że nagle coś się stanie od jednego piwa, tylko że ten lek obciąża żołądek, a alkohol robi dokładnie to samo. I jak się to połączy, to u niektórych ludzi może się skończyć bólem brzucha albo zgagą.

Ja akurat raz zrobiłem głupotę, bo wziąłem kapsułkę rano i wieczorem wypiłem dwa piwa. Nic dramatycznego się nie stało, ale miałem potem dziwne pieczenie w żołądku i uczucie jakby mi coś tam leżało ciężko. Może przypadek, ale drugi raz bym już tak nie zrobił.