DicloDuo i alkoholu najlepiej nie łączyć, ponieważ takie połączenie zwiększa przede wszystkim ryzyko działań niepożądanych ze strony żołądka i jelit.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/dicloduo/dicloduo-a-alkohol/
DicloDuo i alkoholu najlepiej nie łączyć, ponieważ takie połączenie zwiększa przede wszystkim ryzyko działań niepożądanych ze strony żołądka i jelit.
Tu akurat warto zajrzeć bezpośrednio do informacji o DicloDuo, bo temat alkoholu jest tam opisany dość jasno. Wrzucam fragment ulotki na zdjęciu.
Jest tam wprost napisane, że jednoczesne przyjmowanie DicloDuo i alkoholu może nasilać działania niepożądane, szczególnie ze strony przewodu pokarmowego oraz ośrodkowego układu nerwowego. I to ma sens, bo DicloDuo zawiera diklofenak, czyli NLPZ. Sam diklofenak może podrażniać żołądek i zwiększać ryzyko zapalenia błony śluzowej, nadżerek, wrzodów czy krwawienia, a alkohol może ten efekt dodatkowo nasilić.
Dlatego nie patrzyłabym na to w stylu: „minęły 4 godziny od tabletki, więc mogę już spokojnie wypić kilka drinków”. DicloDuo ma zmodyfikowane uwalnianie, więc lek nie znika z organizmu po godzinie czy dwóch. Szczególnie przy regularnym stosowaniu, większej ilości alkoholu albo wcześniejszych problemach z żołądkiem takie połączenie jest po prostu mniej rozsądne.
Oczywiście wypicie przez zdrową osobę jednego piwa nie oznacza automatycznie, że wydarzy się coś złego, ale nie ma też sensownej granicy typu „jedno piwo jest bezpieczne, dwa już nie”. Ryzyko zależy od dawki leku, ilości alkoholu, czasu stosowania DicloDuo, wieku, chorób współistniejących i innych przyjmowanych leków.
Warto też pamiętać, że problem nie dotyczy wyłącznie żołądka. Przy większej ilości alkoholu dochodzi odwodnienie, co w połączeniu z NLPZ może być dodatkowym obciążeniem dla nerek, a zarówno alkohol, jak i diklofenak są metabolizowane z udziałem wątroby.
Tak że ja bym tego nie demonizowała, ale też nie bagatelizowała. DicloDuo + alkohol to nie jest połączenie zalecane, a ulotka sama zwraca uwagę na możliwość nasilenia działań niepożądanych. Jeśli ktoś bierze DicloDuo tylko przez kilka dni z powodu ostrego bólu, najprościej na ten okres po prostu odpuścić alkohol.