Czy DicloDuo jest szkodliwy?

DicloDuo nie jest szkodliwy, o ile jest stosowany zgodnie z zaleceniami lekarza i ulotką.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/dicloduo/czy-dicloduo-jest-szkodliwy

Hej dziewczyny i chłopaki! Mam pytanie – czy DicloDuo jest szkodliwy? Lekarz przepisał mi go na ból pleców, bo ostatnio ledwo wstaję po całym dniu przy komputerze, ale trochę boję się tych wszystkich leków przeciwzapalnych. Słyszałam, że mogą być ciężkie na żołądek albo nerki, a ja już miałam problemy z wrzodami, więc mam lekką paranoję. :sweat_smile: Czy ktoś z Was stosował DicloDuo dłużej? Czy faktycznie może zaszkodzić, jeśli brać go przez parę dni?

Ja brałam DicloDuo kilka razy na różne bóle – raz na kręgosłup, raz na staw kolanowy, który mi się przeciążył po wakacjach. Faktycznie, to jest lek z grupy NLPZ, które mogą obciążać żołądek i nerki, ale wszystko zależy od tego, jak długo i jak często się go stosuje. Lekarz zawsze mi mówił, żeby brać maksymalnie tydzień i koniecznie po posiłku, bo inaczej można sobie zrobić kuku. Raz wzięłam na pusty żołądek, bo byłam w biegu, i potem cały dzień mnie coś kłuło w brzuchu.

Ważne też, żeby nie łączyć DicloDuo z innymi NLPZ, jak ibuprofen czy aspiryna, bo to zwiększa ryzyko skutków ubocznych. Paracetamol z kolei można, bo działa inaczej i czasem fajnie łagodzi ból, jeśli DicloDuo samo nie wystarcza.

Jeśli chodzi o szkodliwość, moja mama brała diklofenak (to jest główny składnik DicloDuo) przez kilka miesięcy przy reumatyzmie, ale pod ścisłą kontrolą lekarza i z osłoną na żołądek. W Twoim przypadku, skoro to kilka dni, myślę, że nie masz się co martwić, zwłaszcza jeśli będziesz trzymać się zaleceń. No i jeśli masz wątpliwości, zawsze warto zapytać lekarza albo farmaceutę – oni wiedzą najlepiej.

A tak na marginesie – na ból pleców super pomaga mi rozciąganie, nawet kilka minut dziennie. Najpierw biorę lek, żeby ból trochę odpuścił, a potem robię proste ćwiczenia na kręgosłup. Po kilku dniach zawsze czuję różnicę. Trzymaj się, plecy to wredna sprawa, ale da się je opanować! :blush: