Stosowanie alkoholu w trakcie leczenia Divascan może prowadzić do różnych problemów, począwszy od wpływu na skuteczność leku, aż do zwiększonego ryzyka wystąpienia działań niepożądanych. Alkohol jest znanym depresantem układu nerwowego i może interagować z mechanizmami działania Divascan, co w efekcie może zwiększyć lub zmniejszyć skuteczność leku. Dodatkowo, spożycie alkoholu może zaostrzyć objawy na które Divascan jest stosowany, takie jak migrena czy retinopatia cukrzycowa, przez co leczenie może stać się mniej efektywne.
Czy ktoś z Was brał Divascan i zdarzało się Wam wypić alkohol w trakcie leczenia? Nie chodzi mi o jakieś imprezy co weekend, tylko normalnie – lampka wina do kolacji, piwo do obiadu, jakieś urodziny w rodzinie. Biorę Divascan profilaktycznie na migreny i trochę się waham, bo jedni mówią, że „nic się nie stanie”, a inni, że lepiej nie ruszać alkoholu w ogóle. Jak to wyglądało u Was w praktyce? Były jakieś skutki uboczne, gorsze samopoczucie albo nasilenie migren?
U mnie temat alkoholu przy Divascan wyglądał tak, że okazjonalnie piłam i nic strasznego się nie działo, ale zauważyłam kilka rzeczy. Na początku leczenia byłam bardzo ostrożna i przez pierwsze tygodnie nie piłam wcale, bo chciałam zobaczyć, jak lek na mnie działa. Jak już się „ustabilizowało”, to zdarzyło mi się wypić kieliszek wina albo jedno piwo. Nie miałam żadnych dramatów typu mdłości czy zasłabnięcie, ale mam wrażenie, że alkohol szybciej mnie „męczył” niż wcześniej. No i raz po winie następnego dnia miałam lekki ból głowy, nie migrenę, ale taki dziwny, ciężki. Od tamtej pory piję naprawdę rzadko i małe ilości, bo dla mnie Divascan działa lepiej, jak organizm nie jest dodatkowo obciążony.
Ja mogę napisać z perspektywy swojej i koleżanek, bo akurat kilka z nas brało albo bierze Divascan. U mnie osobiście alkohol przy Divascan nie był zakazany, ale ewidentnie nie był obojętny. Po dwóch drinkach na imprezie rodzinnej miałam zawroty głowy i uczucie, jakbym miała zaraz zemdleć, chociaż normalnie tak nie reaguję. Koleżanka z pracy z kolei mówiła, że po alkoholu częściej łapała ją migrena, mimo że na co dzień Divascan ją ograniczał. Doszłyśmy do wniosku, że to bardzo indywidualne, ale alkohol i migreny to ogólnie kiepskie połączenie, nawet bez leków. Ja teraz wychodzę z założenia, że jak już biorę Divascan, to szkoda psuć efekt jakimś winem, które i tak nie jest mi do szczęścia potrzebne.