Dlaczego Trittico usypia?

Trittico działa usypiająco ze względu na swoje właściwości przeciwlękowe i uspokajające, które wynikają z interakcji leku z różnymi receptorami w mózgu. Trittico jest lekiem przeciwdepresyjnym, ale różni się od innych antydepresantów, takich jak SSRI, ze względu na swój unikalny profil działania.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/trittico/dlaczego-trittico-usypia

Zastanawiam się, dlaczego Trittico (trazodon) działa tak silnie nasennie. Przyjmuję go doraźnie w dawce 25 mg, żeby pomóc sobie zasnąć, ale zauważyłem, że jego działanie nie ogranicza się tylko do poprawy snu – czasami wręcz „przytłacza” mnie sennością. Chociaż pomaga zasnąć, rano często budzę się zmęczony i mam wrażenie, że jestem ospały przez cały dzień.

Moje Trittico przyjmuję wieczorem, niezależnie od innych leków (fluoksetyna i lamotrygina rano). Czasami wydaje mi się, że jego efekt jest zbyt silny jak na moje potrzeby – czy to możliwe, że ta dawka jest dla mnie za wysoka, czy to po prostu typowe działanie tego leku?

Czy ktoś wie, dlaczego Trittico ma takie działanie nasenne? Czy to kwestia czasu, aż organizm się przyzwyczai, czy może powód leży gdzie indziej?

Trittico czasami potrafi zaskoczyć skutkami ubocznymi! :joy: U mnie zamiast poprawy snu, efektem była… niekończąca się erekcja. :sweat_smile: Okazało się, że to potencjalnie niebezpieczny efekt uboczny, nazywany priapizmem, i wymaga szybkiej konsultacji z lekarzem. :grimacing: