Nie ma określonej godziny, do której należy podawać Pecto Drill, lek ten należy stosować zgodnie z zaleceniami lekarza lub farmaceuty, biorąc pod uwagę wiek, wagę i stan zdrowia pacjenta.
Do której godziny podajecie Pecto Drill swoim dzieciom? Boję się, że jeśli podam za późno, to mała będzie miała problem z zalegającą wydzieliną w nocy. Jak to u was wygląda? Czy są jakieś triki, żeby podawanie tego syropu było mniej uciążliwe? Moja córka strasznie grymasi, kiedy widzi buteleczkę… Zastanawiam się, czy wieczorna dawka jest w ogóle konieczna, bo czasem mam wrażenie, że lepiej byłoby ją pominąć. Co sądzicie?
U nas z Pecto Drill było trochę jak z walką o życie – dosłownie i w przenośni. Mam dwójkę dzieci, więc wypracowaliśmy kilka sposobów, które mogą się przydać. Co do godziny podawania, to ja pilnuję, żeby ostatnia dawka była najpóźniej o 18:00. Raz spróbowałam podać synowi syrop przed samym snem, bo tak mi wyszło z dnia, i to był dramat. Młody kaszlał przez pół nocy, bo ta rozrzedzona wydzielina chyba zalegała i nie mógł się jej pozbyć. Od tamtej pory trzymam się zasady: minimum dwie godziny przed snem i żadnych wyjątków!
A co do samego podawania, znam ten ból. Moja córka to prawdziwa mistrzyni unikania lekarstw. Kiedy widzi mnie z łyżką albo strzykawką, nagle znajduje sto powodów, żeby się oddalić – „muszę siku”, „chcę coś narysować”, „a może później?”. W końcu wymyśliłam coś, co działa: robię z tego „specjalny rytuał”. Kupiliśmy taką małą, zabawną filiżankę w kształcie zwierzątka i nazwałam ją „magiczną filiżanką zdrowia”. Wlewam tam syrop i udajemy, że to tajny eliksir, który nadaje supermoce. Córka się śmieje i nawet sama po to sięga.
Co ciekawe, kiedyś rozmawiałam z sąsiadką i ona wpadła na jeszcze inny pomysł – mieszała Pecto Drill z niewielką ilością soku owocowego. Nie jestem pewna, czy tak można, ale u niej to działało. Osobiście wolę się trzymać czystego syropu, ale kto wie, może to jakaś alternatywa.
Na koniec – wiem, że bywa ciężko, ale serio, warto się przyłożyć. Pecto Drill naprawdę pomógł moim dzieciom, zwłaszcza w tych trudnych, wilgotnych okresach jesiennych. Tylko pilnuj godzin i znajdź swój sposób, żeby podawanie było mniej stresujące. Powodzenia!