Ezehron Duo brać rano czy wieczorem?

Ezehron Duo można przyjmować zarówno rano, jak i wieczorem, ważne jest, aby robić to codziennie o tej samej porze. Wybór pory dnia dla przyjęcia dawki Ezehron Duo zależy głównie od indywidualnych preferencji pacjenta oraz jego rutyny dnia codziennego, co może ułatwić przestrzeganie regularnego schematu leczenia. Nie ma ścisłych wytycznych medycznych wskazujących na lepszą skuteczność leku w zależności od pory dnia, jak to bywa w przypadku niektórych innych statyn, które zaleca się przyjmować wieczorem ze względu na nocną aktywność enzymów wątrobowych produkujących cholesterol.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/ezehron-duo/ezehron-duo-brac-rano-czy-wieczorem/

Lekarz przepisał mi go niedawno, bo mimo diety i wcześniejszych leków cholesterol LDL dalej miałam za wysoki. Trochę się naczytałam w internecie o statynach i nie do końca wiem, czy Ezehron Duo lepiej brać rano czy wieczorem. Jedni piszą, że statyny najlepiej wieczorem, bo wtedy organizm produkuje cholesterol, a inni mówią, że przy tym leku nie ma to aż takiego znaczenia. Jak to wygląda u Was w praktyce? Macie jakieś doświadczenia – czy bierzecie rano czy wieczorem i czy to coś zmienia?

U mnie było dokładnie to samo pytanie na początku. Też dostałam Ezehron Duo jakieś pół roku temu, bo cholesterol miałam bardzo wysoki, szczególnie LDL. Najpierw brałam go wieczorem, bo całe życie słyszałam, że statyny bierze się przed snem. Po jakimś czasie zapytałam lekarza i powiedział mi, że przy tym leku nie jest to aż tak ważne, bo rozuwastatyna działa długo.

Od tamtej pory biorę go rano razem z innymi lekami, które mam na ciśnienie. Po prostu łatwiej mi wtedy pamiętać. Jak brałam wieczorem, to kilka razy zapomniałam, bo człowiek zmęczony po całym dniu i różnie bywa.

Jeśli chodzi o efekty, to po trzech miesiącach cholesterol spadł mi naprawdę ładnie. LDL z ponad 180 spadł poniżej 100, więc dla mnie to był duży szok, bo wcześniej nic tak dobrze nie działało. Nie zauważyłam też żadnej różnicy czy rano czy wieczorem – najważniejsze, żeby brać regularnie.

Ja mogę napisać jak to wyglądało u mojego męża, bo on bierze Ezehron Duo już prawie rok. Cholesterol miał bardzo wysoki, do tego lekarz straszył go miażdżycą, więc w końcu dostał ten lek. Na początku brał go wieczorem, bo tak mu się wydawało logiczne przy statynach.

Po jakimś czasie zaczął mówić, że zapomina, bo czasem wraca późno z pracy albo po prostu zasypia na kanapie. Lekarz powiedział mu wtedy, że może spokojnie brać rano. Od tamtej pory bierze go razem ze śniadaniem i tak już zostało.

Jeśli chodzi o efekty, to powiem szczerze – wyniki mu się bardzo poprawiły. Kiedyś miał cholesterol całkowity ponad 260, a teraz jest około 180. LDL też spadł bardzo wyraźnie. Lekarz mówił, że połączenie statyny z ezetymibem działa mocniej niż sama statyna, dlatego często daje takie dobre wyniki.