Czy Ezehron Duo można brać co drugi dzień?

Nie, Ezehron Duo jest przeznaczony do codziennego stosowania zgodnie z zaleceniami lekarza i nie powinien być przyjmowany co drugi dzień. Regularne przyjmowanie leku zgodnie z zaleconym schematem dawkowania jest kluczowe dla osiągnięcia optymalnej kontroli poziomu cholesterolu i minimalizacji ryzyka związanych z chorobami sercowo-naczyniowymi. Leki obniżające poziom cholesterolu, takie jak Ezehron Duo, działają najlepiej, gdy są przyjmowane konsekwentnie każdego dnia, co pozwala na utrzymanie stałego poziomu substancji czynnych w organizmie.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/ezehron-duo/czy-ezehron-duo-mozna-brac-co-drugi-dzien/

Lekarz przepisał mi go jakiś czas temu, bo mam dość wysoki LDL i sama dieta już nie wystarczała. Biorę go codziennie wieczorem, ale od jakiegoś czasu zaczęłam się zastanawiać, czy ktoś z Was próbował brać Ezehron Duo co drugi dzień? Pytam, bo czasem mam lekkie bóle mięśni i znajoma mówiła mi, że jej lekarz przy statynach pozwolił brać lek rzadziej. Nie wiem tylko, czy przy tym konkretnym leku też tak można. Macie jakieś doświadczenia? Czy ktoś z Was bierze go właśnie co drugi dzień i czy cholesterol dalej się trzyma w ryzach?

U mnie historia wyglądała trochę podobnie, więc może coś Ci to pomoże. Też dostałam Ezehron Duo, bo cholesterol miałam bardzo wysoki, zwłaszcza LDL. Najpierw brałam normalnie codziennie, tak jak lekarz kazał. Po jakichś dwóch miesiącach zaczęłam mieć bóle mięśni w nogach, takie jakby zakwasy, mimo że nic szczególnego nie robiłam.

Powiedziałam o tym na kontroli i lekarz mi wyjaśnił, że to się czasem zdarza przy statynach. Na początku zmniejszył mi dawkę, a potem na próbę kazał brać tabletkę co drugi dzień przez jakiś czas. U mnie to zadziałało o tyle, że bóle mięśni prawie zniknęły, a cholesterol nadal spadał, tylko trochę wolniej.

Z tego co mi tłumaczył, to rozuwastatyna działa dość długo w organizmie, dlatego u niektórych osób można ją brać rzadziej. Ale mówił też, że nie u każdego to się sprawdza i trzeba kontrolować wyniki. Ja robiłam lipidogram po około 2 miesiącach i nadal był dużo lepszy niż przed leczeniem.

U mnie Ezehron Duo włączyli, bo mam rodzinne problemy z cholesterolem. Mama i babcia miały miażdżycę, więc lekarz od razu powiedział, że trzeba to pilnować, zanim będzie za późno. Na początku też się zastanawiałam nad braniem leku rzadziej, bo człowiek zawsze ma z tyłu głowy, że to jednak statyna. Nawet pytałam lekarza czy mogę brać co drugi dzień, bo słyszałam od koleżanki z pracy, że ona tak robi z innym lekiem na cholesterol. Lekarz mi wtedy powiedział, że przy Ezehron Duo raczej zaleca się codziennie, bo tam jest nie tylko statyna, ale też drugi składnik, który działa w jelitach i najlepiej działa przy regularnym braniu. U mnie akurat nie było żadnych skutków ubocznych, więc zostałam przy codziennym stosowaniu. Po około 3 miesiącach zrobiłam badania i LDL spadł mi z ponad 180 do około 90, więc dla mnie to był ogromny efekt. Teraz już się tak nie zastanawiam nad tym czy brać rzadziej, bo widzę, że działa. Ale z tego co czytałam na różnych forach, niektórzy faktycznie biorą statyny co drugi dzień, tylko to raczej po ustaleniu z lekarzem.