Zahron może być przyjmowany o dowolnej porze dnia, ale ważne jest, aby przyjmować go codziennie o tej samej porze dla zachowania stałego poziomu leku we krwi.
Mam pytanie do osób które biorą Zahron. Kiedy najlepiej brać ten lek – rano czy wieczorem? Lekarz przepisał mi go na cholesterol, ale szczerze mówiąc nie zapytałam dokładnie o porę przyjmowania.
W ulotce jest dużo informacji, ale nie jest to dla mnie takie oczywiste. Wiem tylko że to lek na cholesterol i że trzeba go brać regularnie. Na razie biorę go wieczorem, bo kiedyś słyszałam że leki na cholesterol powinno się brać właśnie o tej porze.
Tylko teraz zaczęłam czytać różne rzeczy w internecie i widzę, że niektórzy biorą Zahron rano, a inni wieczorem. Dlatego trochę się pogubiłam i chciałam zapytać osoby które już go stosują.
U mnie było podobnie, bo też na początku nie wiedziałem kiedy najlepiej brać ten lek. Lekarz przepisał mi Zahron po badaniach, bo cholesterol miałem trochę za wysoki. Na początku brałem go wieczorem, bo tak mi się kojarzyło z lekami na cholesterol. Potem przy kolejnej wizycie zapytałem lekarza i powiedział, że przy tym leku pora dnia nie jest aż tak ważna, tylko najważniejsze żeby brać go regularnie. Ja ostatecznie zostałem przy wieczorze, bo łatwiej mi pamiętać – biorę tabletkę razem z innymi lekami przed snem. Wyniki badań po kilku miesiącach były dużo lepsze, więc wygląda na to że wszystko działa jak trzeba. Z tego co też zauważyłem, dużo zależy od przyzwyczajenia i regularności. Jak ktoś bierze rano i mu to pasuje to też jest ok.
Wcześniej w ogóle nie brałam żadnych leków na stałe, więc wszystko było dla mnie nowe. Na początku brałam go wieczorem, ale potem zaczęłam brać rano przy śniadaniu, bo po prostu łatwiej było mi pamiętać. Jak brałam wieczorem to czasem zapominałam. Powiem szczerze że u mnie nie zauważyłam żadnej różnicy czy biorę rano czy wieczorem. Najważniejsze chyba żeby robić to codziennie o podobnej porze.