Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Ezehron Duo w leczeniu wysokiego cholesterolu lub innych zaburzeń lipidowych? Czy zauważyliście wyraźną poprawę wyników badań, takich jak spadek poziomu cholesterolu LDL, triglicerydów lub ogólnego cholesterolu po rozpoczęciu terapii? Jak szybko pojawiły się pierwsze efekty i czy lek pomógł w osiągnięciu docelowych wartości lipidogramu, zwłaszcza jeśli wcześniej inne leki na cholesterol nie dawały wystarczających rezultatów? Czy podczas stosowania pojawiły się u Was działania niepożądane, takie jak bóle mięśni, osłabienie, bóle głowy, problemy żołądkowe, zawroty głowy lub inne objawy, które mogą czasem towarzyszyć terapii lekami obniżającymi cholesterol? Interesujące może być także to, czy Ezehron Duo był dobrze tolerowany przy dłuższym stosowaniu oraz czy konieczna była zmiana dawki lub dodatkowa kontrola badań krwi. Wasze doświadczenia mogą być bardzo pomocne dla osób, które dopiero rozpoczynają leczenie Ezehron Duo, mają zalecony ten lek po nieskutecznej terapii samą statyną albo zastanawiają się, czego można się spodziewać po rozpoczęciu takiej terapii.
Brałam Ezehron Duo przez około trzy tygodnie i niestety u mnie to była bardzo nieprzyjemna przygoda. Już po kilkunastu dniach zaczęłam odczuwać wyraźne bóle w stawach, szczególnie w kolanach. Miałam wrażenie, jakby kolana były dużo słabsze, ciężej było mi chodzić po schodach czy nawet dłużej spacerować. Nie wiem czy to była typowa reakcja na lek czy po prostu mój organizm tak zareagował, ale dla mnie było to naprawdę uciążliwe.
Po konsultacji zmieniłam leczenie i obecnie biorę już drugi miesiąc Coroswere. Jak na razie wszystko jest w porządku, nie mam tych problemów ze stawami i czuję się zdecydowanie lepiej niż wcześniej. Wyniki cholesterolu też zaczęły się poprawiać, więc mam nadzieję, że tak już zostanie.
U mnie po rozpoczęciu stosowania Ezehron Duo niestety szybko pojawiły się nieprzyjemne objawy. Już po kilku dniach zaczęłam odczuwać silne bóle mięśni, do tego doszły bóle brzucha i uporczywy ból głowy. Na początku myślałam, że to chwilowe i organizm musi się przyzwyczaić do leku, ale niestety z dnia na dzień było coraz gorzej.
Po około dwóch tygodniach zdecydowałam się odstawić Ezehron Duo, bo objawy były dla mnie naprawdę trudne do wytrzymania. Po odstawieniu stopniowo zaczęłam czuć się lepiej i dolegliwości zaczęły ustępować. Widocznie mój organizm po prostu źle tolerował ten lek.
U mnie Ezehron Duo został przepisany po zawale, który miałam około trzy miesiące temu. Lekarz mówił, że to ważne, żeby mocno obniżyć cholesterol i zmniejszyć ryzyko kolejnych problemów z sercem, więc zaczęłam go brać zgodnie z zaleceniem.
Niestety po jakimś czasie zaczęłam się gorzej czuć. Pojawiło się ogólne złe samopoczucie, do tego bóle mięśni i stawów, a także problemy ze strony żołądka. Nie wiem czy to typowa reakcja na ten lek, ale u mnie te dolegliwości były dość odczuwalne i trochę mnie to zmartwiło, zwłaszcza że po zawale człowiek i tak bardziej zwraca uwagę na wszystko, co dzieje się z organizmem.
Biorę Ezehron Duo 10 mg + 10 mg na obniżenie cholesterolu i od pewnego czasu zauważyłam, że bardzo zaczęły wypadać mi włosy. Wcześniej nie miałam z tym większego problemu, a teraz przy myciu czy czesaniu zostaje ich naprawdę sporo.
Zaczęłam się zastanawiać, czy to może mieć związek z lekiem, bo Ezehron Duo zawiera statynę i czytałam, że przy niektórych lekach na cholesterol mogą pojawiać się różne działania niepożądane. Nie wiem jednak, czy statyny mogą powodować wypadanie włosów, czy to raczej zbieg okoliczności i powinnam szukać przyczyny gdzie indziej.
Czy ktoś z Was miał podobny problem podczas stosowania Ezehron Duo albo innych statyn?
Mój mąż bierze Ezehron Duo już około 8 lat na cholesterol i u niego nic takiego się nie wydarzyło. Nie ma problemu z wypadaniem włosów, a tym bardziej nie wyłysiał. Dlatego wydaje mi się, że u każdego organizm może reagować trochę inaczej. U niego lek jest dobrze tolerowany od lat i poza kontrolowaniem cholesterolu nie zauważyliśmy żadnych większych skutków ubocznych.
Z tego co wiem i czytałam, leki na cholesterol, w tym statyny, mogą czasem powodować wypadanie włosów. Nie zdarza się to bardzo często, ale u niektórych osób taka reakcja organizmu może się pojawić, zwłaszcza na początku leczenia albo przy zmianie dawki.
Warto wtedy obserwować, czy problem pojawił się mniej więcej w czasie rozpoczęcia stosowania leku, np. takiego jak Ezehron Duo, bo czasami organizm po pewnym czasie się przyzwyczaja i objawy ustępują.
Biorę Ezehron Duo już szósty tydzień i na ten moment jest w porządku. Na początku jednak nie było tak kolorowo. Przez pierwsze około 10 dni miałam bóle nóg i nocne skurcze, szczególnie w łydkach, które potrafiły mnie budzić w nocy. Trochę się wtedy przestraszyłam, bo wcześniej czytałam, że przy lekach na cholesterol mogą pojawiać się takie dolegliwości.
Na szczęście po mniej więcej dwóch tygodniach wszystko zaczęło się uspokajać. Organizm chyba się przyzwyczaił do Ezehron Duo, bo skurcze i bóle stopniowo zniknęły i teraz już praktycznie ich nie odczuwam. Dlatego u mnie wyglądało to tak, że początek był trudniejszy, ale potem przeszło i teraz jest dobrze.
Ja brałem Ezehron Duo w dawce 20 mg + 10 mg. Po jakimś czasie w badaniach krwi wyszedł mi trochę podwyższony ALAT, więc lekarze w szpitalu zdecydowali, żeby zmniejszyć dawkę.
Zmienili mi leczenie na Ezehron Duo 10 mg + 10 mg i od tego czasu wszystko jest w porządku. Wyniki się uspokoiły, a samopoczucie jest dobre.
Co ciekawe, mimo że to lek ze statyną, nie mam żadnych bólów mięśniowych. Normalnie jestem aktywny – jeżdżę na nartach i nie odczuwam żadnych problemów z mięśniami czy kondycją. U mnie po prostu wystarczyło zmniejszyć dawkę i wszystko wróciło do normy.