Nie ma ogólnie dostępnych informacji, które by jednoznacznie potwierdzały, że Feroplex niszczy zęby. Preparaty zawierające żelazo, do których należy Feroplex, są jednak znane z tego, że mogą prowadzić do pewnych problemów związanych z jamą ustną, takich jak przebarwienia zębów.
Czy Feroplex może mieć wpływ na zęby? Biorę go w syropie od jakiegoś czasu i zauważyłam, że mam wrażenie jakby zęby były ciemniejsze, takie „przyżółcone”, szczególnie z przodu. Myję normalnie, nawet częściej niż wcześniej, a i tak mam uczucie, że coś się z nimi dzieje. Nie wiem, czy to faktycznie od Feroplexu, czy już sobie wkręcam. Miałyście coś takiego? Przechodzi po czasie czy zostaje?
Oj tak, u mnie temat zębów przy Feroplexie był bardzo widoczny, szczególnie że brałam syrop. Po jakichś dwóch tygodniach zauważyłam nalot, głównie przy dziąsłach i na jedynkach. Najpierw myślałam, że to kawa albo herbata, ale jak odstawiłam Feroplex, to problem stopniowo zniknął. Z tego co wiem, to żelazo w płynie potrafi barwić zęby, zwłaszcza jak ktoś ma wrażliwe szkliwo. U mnie na szczęście wszystko zeszło po czasie, ale w trakcie leczenia miałam wrażenie, że choćbym nie wiem jak szorowała, to i tak coś zostaje. Koleżanka miała to samo i mówiła, że to „klasyk” przy żelazie w syropie. Więc raczej nie jesteś sama i nie jest to nic dziwnego.
U mnie trochę inaczej, bo zębów jakoś bardzo nie przyciemniło, ale miałam takie uczucie „chropowatości” na zębach, jakby nalot szybciej się robił. Brałam Feroplex kilka miesięcy temu i pamiętam, że dentystka od razu zapytała, czy nie biorę przypadkiem żelaza, bo to się zdarza. Też słyszałam od znajomej, że jej dzieci po syropach z żelazem miały przebarwienia, więc to chyba ogólnie znana sprawa. Z tego co ludzie piszą, to bardziej dotyczy płynnych form niż tabletek. U mnie po zakończeniu brania wszystko wróciło do normy, a zwykłe czyszczenie u dentysty załatwiło sprawę. Tak że raczej efekt uboczny, a nie że zęby się psują na stałe.