Flucofast rano czy wieczorem?

Flucofast można przyjmować o dowolnej porze dnia, rano lub wieczorem, zgodnie z zaleceniami lekarza. Ważne jest, aby przyjmować lek codziennie o tej samej porze.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/flucofast/flucofast-rano-czy-wieczorem

Mam pytanie dotyczące przyjmowania Flucofastu. Czy lepiej zażywać go rano czy wieczorem? Jakie macie doświadczenia z tym lekiem?

Z własnego doświadczenia wiem, że Flucofast można przyjmować o dowolnej porze dnia, byleby robić to regularnie o tej samej godzinie. Ja osobiście brałem go rano, bo łatwiej mi było pamiętać o tabletce po śniadaniu. Ważne jest, aby dostosować porę przyjmowania do swojego trybu dnia, żeby nie zapominać o dawce. Pamiętaj też, że lek można zażywać niezależnie od posiłków, więc wybór pory dnia zależy od Ciebie. Najważniejsza jest regularność w przyjmowaniu leku.

Brałem Flucofast przez kilka miesięcy i testowałem różne pory dnia, więc mogę Ci powiedzieć, jakie są plusy i minusy każdej opcji.

Rano:
Zdecydowanie lepiej pamięta się o tabletce, zwłaszcza jeśli masz jakiś stały poranny rytuał (np. śniadanie, kawa, witaminy). Dodatkowo, jeśli zdarza Ci się wieczorem napić alkoholu (np. na imprezie czy spotkaniu), to przyjęcie leku rano daje organizmowi więcej czasu na metabolizowanie go i zmniejsza ryzyko dodatkowego obciążenia wątroby. Minusem może być to, że jeśli masz wrażliwy żołądek, to flukonazol na pusty brzuch może spowodować lekkie mdłości – u mnie zdarzyło się to kilka razy, ale nie było to nic strasznego.

Wieczorem:
Niektórzy wolą brać Flucofast przed snem, bo w razie jakichś skutków ubocznych (np. lekkie zawroty głowy czy senność – rzadkie, ale zdarzają się), to po prostu idziesz spać i problem z głowy. Poza tym, jeśli masz wrażliwy żołądek, wieczorne przyjmowanie po kolacji może być lepszym rozwiązaniem. Minusem jest to, że jeśli masz intensywne dni i wracasz do domu zmęczony, to łatwo zapomnieć o dawce. Ja sam kilka razy zasnąłem, zapominając wziąć lek, i potem nadrabiałem następnego dnia.