Hyplafin brać rano czy wieczorem?

Hyplafin można przyjmować zarówno rano, jak i wieczorem, jednak ważne jest, aby robić to o tej samej porze każdego dnia, aby utrzymać stały poziom leku w organizmie.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/hyplafin/hyplafin-brac-rano-czy-wieczorem/

Ja biorę Hyplafin rano, bo tak mi po prostu najwygodniej i łatwiej pamiętać o tabletce. Z tego co czytałem i co sam zauważyłem, nie ma jakiejś wielkiej różnicy, czy weźmiesz go rano czy wieczorem, bo to nie jest lek działający od razu po połknięciu. Ważniejsze jest to, żeby brać go codziennie i regularnie, a nie raz rano, raz w nocy, a raz wcale. Na forach sporo osób pisało, że zmieniały porę i nie widziały różnicy w działaniu. Ja bym po prostu wybrał taką godzinę, której najłatwiej się trzymać.

U mnie było odwrotnie, bo na początku brałem Hyplafin rano, ale potem przerzuciłem się na wieczór i tak już zostało. Nie dlatego, że wieczorem działa lepiej, tylko po prostu bardziej mi to pasowało do rutyny. Czytałem też wypowiedzi ludzi, którzy pisali, że przy finasterydzie pora dnia raczej nie zmienia skuteczności, a największe znaczenie ma systematyczność. Część osób nawet pisała, że jak miały jakieś drobne skutki uboczne, to wolały brać na noc, żeby mniej o tym myśleć w ciągu dnia, ale to już bardziej kwestia własnego komfortu niż twardej zasady. Moim zdaniem rano albo wieczorem — obie opcje są ok, byle brać codziennie o podobnej porze.