Tak, Hydroksyzyna jest lekiem, który często jest stosowany na noc ze względu na jego działanie uspokajające i nasenne.
Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/hydroksyzyna/czy-brac-hydroksyzyne-na-noc
Tak, Hydroksyzyna jest lekiem, który często jest stosowany na noc ze względu na jego działanie uspokajające i nasenne.
Mój 11-miesięczny syn od około dwóch miesięcy dostaje na noc 2,5-3 ml hydroksyzyny. Wcześniej drapał się tak mocno, że miał rany, z których sączyła się ropa. Od czasu, gdy zaczęliśmy stosować hydroksyzynę, drapanie znacznie się zmniejszyło, a syn śpi spokojniej.
Czy ktoś wie, jak długo można bezpiecznie podawać hydroksyzynę u tak małego dziecka? Czy są jakieś skutki uboczne przy dłuższym stosowaniu?
Mam podobny problem. Mój synek ma dwa latka i cierpi na AZS w ciężkiej postaci. Od pięciu miesięcy każdej nocy budzi się, płacze, krzyczy i drapie przez dwie, trzy godziny. Jest bardzo nerwowy i nadpobudliwy. Już naprawdę nie mam siły.
Tydzień temu lekarka zapisała nam hydroksyzynę. Podałam mu dwa razy na noc po 4 ml, i wreszcie przespał spokojnie całą noc. Zastanawiam się jednak, jak długo można ją bezpiecznie podawać? Czy ktoś miał podobne doświadczenia?
@Asika @Yola Z tego, co wiem, hydroksyzynę można podawać w jednej serii przez 10-14 dni, po czym konieczna jest przerwa. Niestety, nie pamiętam dokładnie, jak długa powinna być taka przerwa. W sytuacjach, gdy naprawdę nie mogę się obyć bez hydroksyzyny dla mojego dziecka, zazwyczaj robię przerwę na kilka dni.