Ile czasu bierze się Ozempic?

Ten temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/ozempic/ile-czasu-bierze-sie-ozempic

Do osób stosujących Ozempic przez dłuższy czas: jak długo już go przyjmujecie? Czy są jakieś ograniczenia co do maksymalnego czasu stosowania? Mój diabetolog zasugerował, że powinienem stosować Ozempic przez minimum 2 lata, a potem wprowadzać 6-miesięczne przerwy i wracać do leku na kolejne 6 miesięcy. Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Czy taka strategia jest powszechna?

Mój endokrynolog od początku zaznaczył, że Ozempic powinien być stosowany przez co najmniej rok, a najlepiej do momentu osiągnięcia wyznaczonej przez niego wagi. Dopiero wtedy zaczniemy stopniowo odstawiać lek. Aktualnie jestem na Ozempicu od 15 miesięcy i do celu wagowego brakuje mi jeszcze 4 kg. Końcowy etap jest trudniejszy, ale dotychczasowe efekty są świetne – schudłam 26 kg, co stanowi ponad 27% mojej początkowej masy ciała. Wyniki badań są idealne. Według lekarza taki czas jest potrzebny, aby gospodarka hormonalna się ustabilizowała i organizm mógł prawidłowo funkcjonować nawet po odstawieniu leku.

Stosuję Ozempic od 6 miesięcy. Przez pierwszy miesiąc przyjmowałam dawkę 0,25 mg, a potem przeszłam na 0,5 mg. Schudłam 6 kg, ale od dwóch miesięcy waga stoi w miejscu. Mam wkrótce wizytę u lekarza i zobaczę, co zdecyduje. Jeśli nie zwiększy dawki, rozważam odstawienie, bo od jakiegoś czasu nie czuję, aby lek działał. Podejrzewam, że organizm się przyzwyczaił. Lekarz sugerował, że terapia powinna trwać około roku, więc jestem w trakcie obserwacji.

Stosuję Ozempic już od 2 lat i planuję kontynuować przez kolejny rok. Według mojego lekarza lek można stosować bez ograniczeń, o ile wyniki badań pozostają dobre i nie ma skutków ubocznych.