Ile trwa kuracja Ozempic?

Czas trwania kuracji Ozempic (Semaglutidum) zależy od indywidualnych potrzeb pacjenta, stopnia zaawansowania cukrzycy typu 2, reakcji na leczenie oraz innych czynników, takich jak współistniejące schorzenia i inne stosowane leki. Ozempic jest lekiem przewlekłym, a jego stosowanie ma na celu długoterminową kontrolę poziomu cukru we krwi.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/ozempic/ile-trwa-kuracja-ozempic

Do osób długo stosujących Ozempic: jak długo już go przyjmujecie i czy są jakieś zalecenia co do maksymalnego czasu stosowania? Mój diabetolog powiedział, że terapię powinno się prowadzić przez minimum 2 lata, a potem robić 6-miesięczne przerwy, po których można wrócić na lek na kolejne pół roku. Czy rzeczywiście tak to powinno wyglądać? Jakie są Wasze doświadczenia?

Mój endokrynolog z góry zaznaczył, że terapia Ozempicem powinna trwać co najmniej rok, a najlepiej do momentu osiągnięcia wyznaczonej wagi. Dopiero wtedy będziemy stopniowo odstawiać lek. Obecnie stosuję go od 15 miesięcy i do celu wagowego brakuje mi jeszcze 4 kg. Ostatnie kilogramy schodzą wolniej, choć wyniki już teraz są świetne – schudłam 26 kg, co stanowi ponad 27% mojej początkowej masy ciała, a wyniki badań są idealne. Lekarz uważa, że taki czas stosowania jest potrzebny, aby unormować gospodarkę hormonalną i przygotować organizm do funkcjonowania bez leku.

Stosuję Ozempic od 6 miesięcy. Zaczęłam od dawki 0,25 mg, a po miesiącu przeszłam na 0,5 mg. W ciągu tego czasu schudłam 6 kg, ale od dwóch miesięcy waga stoi w miejscu. Wkrótce mam wizytę u lekarza i zobaczę, co mi zaproponuje. Jeśli dawka nie zostanie zwiększona, rozważam odstawienie leku, bo wydaje mi się, że organizm już się do niego przyzwyczaił. Wstępnie lekarz mówił, że terapia potrwa około roku.