Ile czasu rozpuszcza się globulka Pimafucin?

Tabletka dopochwowa Pimafucin składa się z dwóch warstw: warstwy zewnętrznej z hydrofilowym polimerem, która powoli rozpuszcza się w wilgoci pochwy i uwalnia warstwę wewnętrzną z nystatyną – substancją czynną leku.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/pimafucin/ile-czasu-rozpuszcza-sie-tabletka-dopochwowa-pimafucin

Stosowałam Pimafucin w globulkach i też chciałam się odnieść, bo widzę w tekście jedną ważną rzecz, którą warto doprecyzować. Na moim opakowaniu, które dołączam na zdjęciu, jest napisane Pimafucin 100 mg, globulki — Natamycinum, czyli substancją czynną jest natamycyna, a nie nystatyna. To też lek przeciwgrzybiczy z grupy polienów, stosowany przy zakażeniach drożdżakowych, ale jednak chodzi o inną substancję.

U mnie Pimafucin był przepisany właśnie na infekcję grzybiczą pochwy. Stosowałam globulkę na noc, bo wtedy najłatwiej ją zaaplikować i lek może spokojnie działać przez kilka godzin. Z mojego doświadczenia globulka faktycznie rozpuszcza się stopniowo i rano może być trochę pozostałości na bieliźnie, więc wkładka bardzo się przydaje. Nie odebrałam tego jako czegoś niepokojącego — raczej normalny efekt stosowania leku dopochwowego.

Jeśli chodzi o poprawę, to u mnie nie było tak, że po pierwszej globulce objawy zniknęły całkowicie. Po pierwszym dniu nadal czułam pieczenie i dyskomfort, po drugim było trochę lepiej, a wyraźniejszą ulgę zauważyłam dopiero po kilku dniach. Najszybciej zmniejszył się świąd, natomiast podrażnienie i pieczenie trzymały dłużej, szczególnie jeśli okolice były już mocno „rozognione” przed rozpoczęciem leczenia.

Dołączam zdjęcie opakowania, bo mam dokładnie Pimafucin 100 mg w globulkach. Na pudełku też widać, że jest to lek do podania dopochwowego i że opakowanie zawiera 3 globulki. U mnie kuracja była krótka, ale mimo poprawy dokończyłam ją zgodnie z zaleconym schematem, bo przy grzybicy pochwy przerwanie leczenia za szybko może skończyć się nawrotem objawów.

Ogólnie z mojego doświadczenia Pimafucin może pomóc, ale trzeba dać mu kilka dni. Przy bardzo silnym pieczeniu, bólu przy oddawaniu moczu albo braku jakiejkolwiek poprawy po zakończeniu kuracji warto sprawdzić, czy to na pewno sama grzybica, bo czasem objawy są podobne przy infekcji bakteryjnej, podrażnieniu albo mieszanym zakażeniu.

Cześć, mam pytanie do osób, które stosowały globulki Pimafucin. Czy to normalne, że globulka po kilku godzinach, zwłaszcza w nocy, potrafi wypaść z pochwy prawie w całości i wygląda, jakby w ogóle się nie rozpuściła?

Od 2 dni stosuję globulki Pimafucin dopochwowo. Zakładam je na noc, ale mam taki problem, że po kilku godzinach globulka jakby wychodzi z pochwy niemal cała. Nie da się jej już ponownie włożyć, bo zaczyna się rozwalać, ale jednocześnie mam wrażenie, że nie jest prawidłowo rozpuszczona. Rano po wstaniu też zdarza się, że wypada większy fragment globulki, a nie tylko resztki leku czy płynna wydzielina. Dodatkowo świąd wcale nie ustępuje. Wręcz mam wrażenie, że po tych globulkach pieczenie i swędzenie są większe albo bardziej drażniące. Nie wiem już, czy to kwestia samej infekcji, podrażnienia, złej aplikacji, czy może jakaś reakcja na lek.

Czy któraś z Was miała podobnie przy Pimafucinie? Czy globulka może po kilku godzinach być prawie nierozpuszczona i wypaść, czy raczej oznacza to, że została założona za płytko albo coś jest nie tak? Jak prawidłowo aplikowałyście te globulki, żeby faktycznie zostały w środku i mogły się rozpuścić?

Miałam kiedyś podobny problem, ale u mnie okazało się, że globulkę wkładałam za płytko. Ona powinna być wprowadzona naprawdę głęboko do pochwy, najlepiej na noc, już po toalecie i w pozycji leżącej. Jeśli zostanie tylko przy wejściu do pochwy albo w przedsionku, to może po prostu wypaść, zanim zdąży się rozpuścić.

Normalne jest to, że rano może coś wypłynąć — resztki leku, tłusta lub biała wydzielina, czasem trochę więcej płynu. Ale jeśli wypada prawie cała globulka, w dodatku po kilku godzinach, to raczej nie wygląda jak prawidłowe rozpuszczanie.

Zwróciłabym też uwagę na przechowywanie. Takie globulki mogą zmieniać konsystencję, jeśli są źle trzymane. Pimafucin nie powinien być przechowywany w zbyt wysokiej temperaturze, a przy upałach niektóre osoby trzymają takie leki w lodówce, żeby łatwiej było je wyjąć z opakowania i zaaplikować. Tylko wtedy przed aplikacją trzeba działać dość sprawnie, bo globulka w dłoni szybko mięknie.

U mnie przy globulkach dopochwowych bardzo dużo zależało od sposobu aplikacji. Na początku też miałam wrażenie, że lek „wychodzi”, a później zorientowałam się, że wkładam globulkę za płytko, bo bałam się ją wprowadzić głębiej. Po poprawieniu aplikacji było zupełnie inaczej — rano wypływały tylko resztki leku, ale nie wypadała cała globulka.

Globulkę najlepiej wprowadzać głęboko palcem, nie tylko tuż za wejście do pochwy. Najwygodniej robić to wieczorem, już bezpośrednio przed snem. Można położyć się na plecach, lekko podkurczyć nogi i spokojnie wprowadzić globulkę jak najgłębiej. Niektórym kobietom łatwiej robić to w pozycji podobnej do zakładania tamponu, na przykład siedząc na toalecie albo stojąc z jedną nogą opartą wyżej. Ważne jest to, żeby globulka nie została płytko, bo wtedy może się przesuwać, wypadać i nie mieć szansy dobrze się rozpuścić.

Sama globulka powinna rozpuszczać się pod wpływem ciepła i wilgoci. Po kilku godzinach raczej nie powinna wypadać w niemal całej postaci. To, że rano pojawiają się resztki, plamy na bieliźnie albo wypływa część leku, jest normalne. Ale prawie nierozpuszczona globulka wypadająca po nocy bardziej sugeruje, że została założona za płytko albo nie została dobrze umieszczona w pochwie.

Co do świądu, to są dwie możliwości. Pierwsza — lek nie działa tak, jak powinien, bo globulka wypada i nie ma odpowiedniego kontaktu ze śluzówką. Wtedy infekcja dalej się rozwija i objawy mogą się nasilać. Druga — świąd może być też reakcją podrażnieniową na któryś składnik globulki. Przy stanach zapalnych śluzówka jest bardzo wrażliwa, więc nawet leczenie może przez chwilę dawać uczucie większego pieczenia.

Ja bym na Twoim miejscu przy kolejnej globulce zwróciła uwagę przede wszystkim na głębokość aplikacji i założyła ją już w łóżku, tuż przed snem. Dobrze też użyć wkładki, bo wypływanie rozpuszczonego leku rano jest normalne. Natomiast jeśli mimo prawidłowej aplikacji globulka dalej wypada prawie cała albo świąd wyraźnie się nasila, to może być znak, że preparat Cię drażni albo infekcja nie jest tylko grzybicza.