Jak długo stosować Pimafucin?

Czas stosowania leku Pimafucin zależy od postaci farmaceutycznej i rodzaju infekcji: globulki dopochwowe stosuje się raz dziennie, najlepiej wieczorem przed snem, przez 3–6 dni, natomiast krem nakłada się na zmienione chorobowo miejsca od 1 do 4 razy dziennie przez 2–3 tygodnie.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/pimafucin/jak-dlugo-stosowac-pimafucin

Od kilku dni walczę z infekcją grzybiczą i lekarz przepisał mi globulki Pimafucin. Na ulotce jest napisane, że kuracja trwa zazwyczaj 3-6 dni, ale zapomniałam zapytać lekarza, jak długo dokładnie mam je stosować w moim przypadku. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z tym lekiem? Ile dni stosowaliście? Czy już po kilku dniach czuliście poprawę, czy może trzeba było przedłużać kurację? Boję się, że przerwę za wcześnie i wszystko wróci… Będę wdzięczna za każdą radę!

Ja też miałam przepisanego Pimafucina, więc może moje doświadczenie Ci pomoże. W moim przypadku lekarz zalecił stosowanie globulek przez 5 dni, choć na ulotce jest napisane, że terapia może trwać nawet do 6 dni. Już po drugim dniu zauważyłam sporą poprawę – świąd prawie zniknął, a pieczenie stało się o wiele mniej dokuczliwe. Mimo to dokończyłam cały pięciodniowy cykl, żeby mieć pewność, że infekcja nie wróci. Podobno przerwanie leczenia zbyt wcześnie jest jedną z głównych przyczyn nawrotów, więc lepiej dmuchać na zimne.

Co ciekawe, kiedy pierwszy raz stosowałam globulki (to było kilka lat temu), popełniłam błąd – przerwałam kurację po trzecim dniu, bo poczułam się lepiej. No i niestety, infekcja wróciła jak bumerang po kilku tygodniach, i to w bardziej uciążliwej formie. Musiałam wtedy przejść dłuższą terapię, dodatkowo z kremem Pimafucin na zewnętrzne okolice.

Warto też pamiętać, żeby unikać stosowania globulek podczas menstruacji – raz się pospieszyłam i zaczęłam leczenie tuż przed okresem, co skończyło się tym, że część leku się „wypłukała” i efekty były słabsze. Teraz zawsze zaczynam terapię w takim momencie cyklu, żeby nic nie zakłóciło leczenia.

No i jeszcze jedna rada – jeśli masz partnera, dobrze byłoby, żeby on również się przebadał. Mój lekarz tłumaczył mi, że u mężczyzn infekcje grzybicze często przebiegają bezobjawowo, ale mogą zarażać partnerkę podczas stosunku, co prowadzi do ciągłych nawrotów.

Ja też stosowałam Pimafucin, tylko u mnie były od razu przepisane globulki dopochwowe i krem Pimafucin zewnętrznie, bo infekcja obejmowała nie tylko pochwę, ale też okolice sromu. Dołączam zdjęcie opakowań, które miałam — u mnie były to Pimafucin 100 mg globulki i Pimafucin 20 mg/g krem.

W moim przypadku globulki miałam stosować wieczorem, po jednej na noc. Kuracja trwała kilka dni — dokładnie tyle, ile było zalecone przy opakowaniu, ale pamiętam, że nie przerywałam jej od razu po pierwszej poprawie. Krem nakładałam cienką warstwą na zewnętrzne, podrażnione miejsca, bo samo leczenie globulkami nie wystarczało na pieczenie i zaczerwienienie na zewnątrz.

Poprawę poczułam stopniowo, a nie tak, że po jednej globulce wszystko zniknęło. U mnie po około 2 dniach świąd był mniejszy, ale pieczenie i tkliwość trzymały jeszcze dłużej. Najbardziej wyciszyło się dopiero po kilku dniach, kiedy globulki już działały, a krem trochę uspokoił zewnętrzne podrażnienie. Dlatego jeśli po pierwszym czy drugim dniu nie ma wielkiej różnicy, to jeszcze nie musi znaczyć, że lek nie działa.

Z mojego doświadczenia najgorsze, co można zrobić, to przerwać za wcześnie tylko dlatego, że przez chwilę jest lepiej. Kiedyś tak zrobiłam przy innej infekcji — objawy się zmniejszyły, więc uznałam, że już po sprawie, a potem wszystko wróciło po krótkim czasie. Przy Pimafucinie już pilnowałam, żeby dokończyć kurację.

Jeśli masz tylko globulki, a piecze Cię też na zewnątrz, to może właśnie dlatego lekarze czasem dodają krem, bo globulka działa głównie dopochwowo, a zewnętrzne okolice nadal mogą być obolałe i podrażnione. U mnie to połączenie miało sens, bo same globulki pewnie nie dałyby takiej ulgi na sromie.

Co do długości stosowania, to na ulotce faktycznie zwykle jest zakres kilku dni, dlatego najlepiej trzymać się tego, co zostało zalecone konkretnie Tobie. Ale z perspektywy osoby, która to stosowała: poprawa może przyjść po 2–3 dniach, ale pełne wyciszenie objawów często trwa dłużej, zwłaszcza jeśli jest mocne pieczenie, zaczerwienienie i podrażnienie.