Ile dni można brać Apo Napro?

Apo-Napro można stosować maksymalnie przez 10-14 dni w przypadku krótkotrwałego leczenia bólu lub stanu zapalnego. Przy długotrwałym stosowaniu (np. w chorobach reumatycznych) leczenie wymaga regularnych kontroli i indywidualnych zaleceń lekarza.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/apo-napro/ile-dni-mozna-brac-apo-napro

Wzięłam kilka tabletek na ból pleców, bo to moja zmora od dłuższego czasu, i rzeczywiście pomaga. Problem w tym, że zaczęłam się zastanawiać, czy nie biorę go za długo. To już szósty dzień z rzędu, a bóle pleców, choć mniejsze, nadal dają o sobie znać. Boję się, żeby nie przesadzić, ale jednocześnie nie chcę rzucać wszystkiego i zostać z bólem. Jak to było u Was? Jak długo stosowaliście i czy mieliście jakieś skutki uboczne?

U mnie to było tak: wykręciłam plecy przy przenoszeniu mebli. Myślałam, że minie samo, ale niestety ból się utrzymywał, więc zaczęłam brać Apo Napro – najpierw raz dziennie, potem dwa razy. No i działało – ból nie zniknął całkowicie, ale pozwalał mi funkcjonować.

Z tym że po tygodniu zaczęłam się czuć trochę… nieswojo. Nie wiem, czy to od leku, ale żołądek jakby się buntował – lekkie pieczenie, jakby zgaga. Pomyślałam sobie, że może za długo już biorę. Wtedy to był właśnie szósty czy siódmy dzień, więc zrobiłam sobie przerwę, bo nie chciałam ryzykować większych problemów.

Z perspektywy czasu wiem, że takie leki są super na krótką metę, ale jednak trzeba z nimi uważać. Teraz staram się nie brać dłużej niż 5 dni z rzędu, a jeśli ból nie mija, to próbuję innych sposobów – ciepłe okłady, trochę delikatnego ruchu (choćby spacer), czasem maść przeciwbólowa.

Moim zdaniem, jeśli ból nadal Ci dokucza po kilku dniach, może warto dać organizmowi chwilę przerwy od tabletek i sprawdzić, czy coś innego Ci pomoże. U mnie po odstawieniu leku plecy bolały jeszcze przez kilka dni, ale powoli samo się rozeszło.