Jak długo stosować Ditropan?

Czas stosowania leku Ditropan może być różny w zależności od wielu czynników, takich jak na przykład rodzaj i nasilenie schorzenia, jak również indywidualna reakcja organizmu na lek.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/ditropan/jak-dlugo-stosowac-ditropan/

Biorę Ditropan od jakiegoś czasu na pęcherz nadreaktywny, ciągłe latanie do toalety, parcia, w nocy po kilka razy wstawałam. Lek pomógł, jest lepiej, ale zaczęłam się zastanawiać jak długo w ogóle można brać Ditropan? Czy to się bierze miesiąc, dwa, czy latami? Trochę się boję, że jak przestanę, to wszystko wróci, a z drugiej strony nie chcę brać tabletek bez końca.

U mnie to wyglądało tak, że Ditropan brałam dość długo, bo prawie pół roku. Na początku miałam brać „na próbę” i zobaczyć, czy w ogóle zadziała, bo wcześniej próbowałam innych rzeczy i nic nie pomagało. Pierwsze tygodnie były różne, bo sucho w ustach strasznie, ale za to przestałam latać do toalety co godzinę, więc coś za coś. Po około miesiącu już wiedziałam, że lek działa, bo nocne wstawanie praktycznie zniknęło. Po kilku miesiącach zrobiłam przerwę, bo chciałam sprawdzić, czy organizm sobie poradzi bez tabletek. U mnie niestety objawy zaczęły wracać, więc znów wróciłam do Ditropanu, ale w mniejszej dawce.

Ja brałam Ditropan krócej, bo u mnie to było bardziej „na przeczekanie”, po jakimś stresującym okresie wszystko mi się posypało, też pęcherz. Lek pomógł, ale od początku wiedziałam, że nie chcę brać go długo, bo czułam się taka lekko zamulona. Brałam go chyba ze 2–3 miesiące i potem stopniowo odstawiłam. Objawy trochę wróciły, ale już nie tak mocno jak wcześniej, więc dało się z tym żyć. Moja mama z kolei bierze Ditropan już długo, bo ma problemy neurologiczne i u niej to jest raczej leczenie „na stałe”, bo inaczej w ogóle nie kontroluje pęcherza.