Przyjmowanie DicloDuo zależy od stanu zdrowia pacjenta i powodu, dla którego jest on przepisany. Zwykle diklofenak może być stosowany przez kilka dni do kilku tygodni, w zależności od potrzeb.
Lekarz przepisał mi go na ból pleców, mówił, żeby brać przez kilka dni, ale nie sprecyzował dokładnie, ile to jest „kilka”. Biorę już trzeci dzień i faktycznie trochę lepiej, ale plecy nadal bolą, zwłaszcza rano. Boję się, żeby nie przesadzić z tym lekiem, bo słyszałam, że NLPZ-y mogą obciążać żołądek. Czy ktoś z Was brał Dicloduo dłużej? A może macie jakieś sposoby na ból pleców oprócz tabletek? Bardzo proszę o rady, bo nie wiem, co robić dalej.
Też miałam podobny problem z plecami, jak przesadziłam z siedzeniem przy komputerze. Dicloduo brałam przez 5 dni, dwa razy dziennie, i faktycznie trochę pomogło, ale ból całkiem nie ustąpił. Lekarz mówił mi, że Dicloduo można łączyć z paracetamolem, bo działają na różne mechanizmy bólu – Dicloduo bardziej na stan zapalny, a paracetamol na odczucie bólu. Ale oczywiście lepiej zapytać lekarza albo farmaceutę, bo każdy przypadek jest inny.
Jeśli chodzi o dodatkowe sposoby na ból pleców, to polecam ciepłe okłady albo termofor. U mnie to naprawdę działało na rozluźnienie spiętych mięśni. No i delikatne rozciąganie – wiem, że w bólu to ostatnia rzecz, na którą ma się ochotę, ale ruch potrafi zdziałać cuda. Fajnie się też sprawdzały żele przeciwbólowe do smarowania, bo trochę zmniejszają dyskomfort i odciążają organizm od nadmiaru leków.
Pamiętaj, żeby Dicloduo brać po posiłku – ja raz wzięłam na pusty żołądek i potem żałowałam, bo czułam, jakby mi coś żołądek podżerało. A jeśli ból pleców nie ustępuje, warto rozważyć wizytę u fizjoterapeuty – ja długo się zbierałam, ale okazało się, że miałam problem z napięciem mięśni i kilka prostych ćwiczeń bardzo pomogło. Trzymam za Ciebie kciuki, bo wiem, jak uporczywy może być ten ból!