DicloDuo można stosować na ból kręgosłupa, szczególnie jeśli jest on wynikiem stanu zapalnego, przeciążenia lub urazu. Lek zawiera diklofenak, który łagodzi ból i zmniejsza stan zapalny, co czyni go skutecznym w tego typu dolegliwościach.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/dicloduo/czy-dicloduo-mozna-stosowac-na-bol-kregoslupa
Hej, mam pytanie, bo ostatnio bardzo boli mnie kręgosłup – siedzę cały dzień przy komputerze, a wieczorem ledwo się ruszam. Znajoma mówiła, że DicloDuo pomogło jej na podobny problem, ale nie wiem, czy ten lek faktycznie działa na takie bóle. Czy ktoś z Was stosował DicloDuo na ból kręgosłupa? Jak długo można go brać i czy rzeczywiście przynosi ulgę?
U mnie DicloDuo faktycznie pomogło na ból kręgosłupa, ale nie było to jakieś „cudowne” rozwiązanie. Miałam problem z dolnym odcinkiem po przeprowadzce – wiecznie coś dźwigałam, a potem siedziałam na niewygodnym krześle i ból mnie wykańczał. Lekarz przepisał DicloDuo na tydzień, dwa razy dziennie, i już po dwóch dniach było dużo lepiej. Tylko trzeba pamiętać, żeby brać po jedzeniu, bo raz wzięłam na czczo i czułam, jakby mi coś w żołądku drążyło – nie polecam.
Ale same tabletki to nie wszystko. Po dwóch dniach, kiedy ból trochę odpuścił, zaczęłam się rozciągać – najprostsze ćwiczenia z internetu, żeby rozruszać plecy. Do tego termofor na wieczór i dużo ciepła, bo to mi pomagało się rozluźnić. Mój fizjoterapeuta powiedział, że najgorsze, co można zrobić, to leżeć cały dzień i czekać, aż ból sam minie. Ruch to podstawa, nawet jeśli zaczynasz od delikatnych rzeczy.
Co do skutków ubocznych, słyszałam, że NLPZ-y, takie jak DicloDuo, mogą obciążać żołądek i nerki, więc nie warto ich brać dłużej, niż lekarz zaleci. Jeśli ból nie ustępuje po tygodniu, lepiej iść do specjalisty – czasem to nie tylko napięcie, ale np. przepuklina dysku.